Sociale dumping: één van de verdachten duidt M. Kulak aan als hoofd van de organisatie

 21/09/2015  Claude Yvens  Economie
Sociale dumping: één van de verdachten duidt M. Kulak aan als hoofd van de organisatie

Vanmorgen vond voor de correctionele rechtbank van Luik een nieuwe zitting in het proces Kulak plaats. Daarin verzekerde A.Y., één van de verdachten, dat M. Kulak aan het hoofd van de criminele organisatie stond.

Het proces “Kulak”, naar de naam van de wegvervoerder uit de provincie Luik, heeft betrekking op een reeks gevallen van sociale dumping, die georganiseerd werden vanuit een tankstation in het industriepark van Haut-Sarts. De voorgeleiden worden ervan verdacht dat zij sinds 2010 chauffeurs, die niet aangegeven waren, stempelden of illegaal in het land verbleven, lieten werken voor Slovaakse of Bulgaarse bedrijven, die zelf fictief zouden zijn. Deze ondernemingen zouden door meerdere Belgische vervoerders als onderaannemer ingezet zijn geweest.

Verklaringen die M. Kulak beschuldigen

Het proces telt een twintigtal verdachten. Vanmorgen heeft één van de verdachten, A.Y., voor de correctionele rechtbank van Luik meerdere beschuldigende verklaringen ten aanzien van M. Kulak afgelegd: “Na onze arrestatie heeft M. Kulak me meerdere geschreven boodschappen bezorgd, waarin hij me instructies gaf. In één van zijn geschreven boodschappen zei hij me moedig te zijn, me sterk te houden en vol te houden dat het Michel was, die verantwoordelijk was voor de NV Kulak en dat hij zich ertoe engageerde mijn borgsom, die van mijn broer en die van hem te betalen. En dat terwijl het M. Kulak zelf was die zich met de NV Kulak bezighield. Een bedrijf waarmee hij trucks en brandstof verkocht. […] M. Kulak zei me altijd wat ik moest zeggen. Hij heeft me zelfs geld aangeboden opdat ik alles op mij zou nemen. Maar hij heeft me uiteindelijk niets gegeven. Persoonlijk stond ik een beetje verloren. Ik wist niet wat ik moest doen.” Op een vraag van de rechtbank voegde A.Y. er nog aan toe: “Ik blijf bij mijn vroegere verklaringen, net als bij de rol die ik gespeeld heb in de NV Kulak. Ik neem mijn verantwoordelijkheden, maar ik ben nooit de verantwoordelijke bij NV Kulak geweest. De verantwoordelijke was M. Kulak zelf.”

Verklaringen die de verdediging van M. Kulak wegwuifde: “Hij is niet de schrijver van dit handgeschreven document. Onze klant verzekert dat hij de woorden die A.Y. uitspreekt niet geschreven heeft.”

Vanmorgen had A.Y. een kopie van het document in zijn bezit, maar het origineel werd nog niet overhandigd aan de rechtbank. Dit origineel moet eveneens vertaald worden in het Frans en geanalyseerd worden. Vanmorgen was het dan ook onmogelijk voor de rechtbank om de echtheid van dit document vast te stellen.

De volgende zitting van de correctionele rechtbank van Luik zou uitsluitsel moeten brengen over de echtheid van dit geschreven document.
 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!