Sociale dumping: de BTB neemt Slowakije verder onder de loep

 07/09/2017  Yannick Haesevoets  Economie, Nieuwsbrief
Sociale dumping: de BTB neemt Slowakije verder onder de loep

De vakbond BTB heeft gisteren een derde ‘Zwartboek’ gepubliceerd over de sociale dumping in het wegtransport na een veldonderzoek waarbij de vakbond naar talrijke Slowaakse filialen van Belgische transporteurs geleid werd.

Dit derde Zwartboek bestaat uit een reeks bezoeken aan de zetels van enkele tientallen Slowaakse bedrijven die in verband gebracht kunnen worden met Belgische transporteurs. Daarnaast werden enkele consultants eveneens benaderd en soms ook ontmoet, zonder dat zij zich noodzakelijkerwijs bewust waren van de bedoeling van het gesprek.

Bovenop de talrijke namen van erg gekende Belgische transporteurs (en enkel grappige anekdotes…) kunnen uit dit onderzoek enkele interessante conclusies getrokken worden. Hoewel er waarschijnlijk nog enkele ‘postbusbedrijven’ overblijven, hebben de versterkte controles er in de eerste plaats voor gezorgd dat heel wat transporteurs hun zaken op orde gesteld hebben. Het Zwartboek bevat trouwens geen enkele precieze beschuldiging ten aanzien van een of ander bedrijf, maar beperkt zich tot een gedetailleerd verslag over de bezoeken. Het lijkt er ook op dat sommige transporteurs hun Slowaaks filiaal gesloten hebben.

Op de rol van de consultants die de West-Europese bedrijven helpen om zich in Slowakije te vestigen wordt daarentegen een veel kritischere blik geworpen. Hoewel ze verzekeren dat “alles volgens de regels verloopt”, aarzelen sommigen van hen niet (het is immers hun job…) om de grijze zones van de huidige Europese wetgeving te benadrukken en te pleiten voor een ‘minimale’ toepassing van diezelfde regelgeving. Een van de consultants wordt in het bijzonder met de vinger gewezen: Roland Peeters, eveneens eigenaar van verschillende Belgische transportbedrijven (waaronder Peethultra Transport) en bestuurder van Febetra.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!