Sociaal leven aandachtspunt nr1 voor chauffeurs

 08/07/2016  Claude Yvens  News Transport
Sociaal leven aandachtspunt nr1 voor chauffeurs

De facebookpagina Chauffeursnieuws heeft haar 16.300 volgers gevraagd naar de oorzaken van het tekort aan chauffeurs en waarom jeugd juist voor het chauffeursvak zou moeten kiezen.

“Onder de chauffeurs heerst veel onvrede en dat gaat niet in de eerste plaats om het salaris”. Aan het woord Jacques Van der Linden, woordvoerder van Chauffeursnieuws. “De insteek van het onderzoek is het feit dat als werkgevers niet voldoende nieuwe chauffeurs vinden ze nog meer chauffeurs zullen gaan zoeken in Midden-Europa of via allerlei constructies in landen als de Filippijnen. Als je het tekort niet nog verder wil laten oplopen moet de onvrede waar mogelijk weggenomen worden.”

Uit het onderzoek blijkt dat het basissalaris niet al te hoog is maar ook dat de meeste chauffeurs toch met een redelijk loon thuis komen als ze ‘uren’ kunnen maken. Dat neemt niet weg dat veel chauffeurs voor een ander vak zouden kiezen als ze de kans zouden krijgen.

Top 10 pijnpunten

1) slecht sociaal leven veroorzaakt door lange werkdagen en onregelmatige werktijden
2) stress, door druk vanuit de planning, de opdrachtgevers, files
3) controles, chauffeur moet constant op zijn hoede zijn, foutjes worden niet getolereerd en streng beboet
4) risico op ongevallen is groot, door de vaak overvolle wegen, inhaalverboden, agressie van medeweggebruikers
5) parkeerproblemen door overvolle parkeerplaatsen
6) weinig carriere mogelijkheden
7) dure opleiding
8) weinig collegialiteit
9) steeds grotere tijdsdruk voor de binnenlandse distributie chauffeur
10) chauffeursvak heeft laag maatschappelijk aanzien, mede door de vele, vaak slecht opgeleide, buitenlandse chauffeurs.

Toch enthousiasme

Toch zijn er nog veel chauffeurs wel enthousiast over hun vak en wordt jongeren aangeraden voor dit vak te kiezen. Voor veel chauffeurs is er sprake van een passie. Ze houden van de relatieve vrijheid die het vak met zich meebrengt : geen werkgever die constant over de schouder meekijkt, geen verplichting met collega’s de hele dag in dezelfde ruimte te hoeven verblijven, het in aanraking komen met andere culturen door heel Europa, afwisselend werk en het zelf kunnen inplannen van de rust…

En voor de internationale chauffeur met een partner en kinderen is het belangrijk dat het thuisfront achter de keuze voor het chauffeursvak staat.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!