Snelgroeiende online apotheek Newpharma.be breidt logistiek uit in Luik

 07/12/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
Snelgroeiende online apotheek Newpharma.be breidt logistiek uit in Luik

De Luikse online apotheek Newpharma.be, die 10 jaar geleden startte, blijft maar groeien. Ze is inmiddels in 12 landen actief en het dit jaar de omzet opnieuw zien stijgen, tot 80 miljoen euro (+40%). Daarom moet ook het logistieke apparaat meegroeien: volgend jaar wordt een nieuw logistiek gebouw van 20.000 m² opgetrokken in Wandre, in de haven van Luik.

Newpharma.be verkoopt 35.000 farmaceutische en parafarmaceutische producten online. Het klantenbestand is gegroeid tot 1,6 miljoen ‘patiënten’ in hoofdzakelijk België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De webapotheek verzendt ongeveer 120.000 pakjes per maand. Ze heeft 200 medewerkers, waarvan 140 in de logistiek. Tussen nu en 2020 zullen jaarlijks 50 tot 100 nieuwe medewerkers aangeworven worden voor de logistiek, de klantendienst en de apotheek.

De online apotheek beschikt vandaag over drie logistieke gebouwen in Wandre, met een totale oppervlakte van 7.600 m². “In dezelfde straat verkregen we een concessie van 2,6 ha, waar we een nieuw gebouw van 20.000 m² willen optrekken”, zegt COO Philippe Detry, tot voor kort logistiek manager van Newpharma. De startdatum van de bouw is nog niet beslist, omdat de huidige gebouwen nog volstaan.

De beslissing valt naar verwachting begin 2019. Volgens Detry kan het logistiek centrum dan in 2021 staan. “Maar zelfs dan behouden we de huidige gebouwen en zullen de activiteiten geleidelijk aan uitgebreid worden naar het nieuwe”.

Het wordt geen automatisch magazijn, omdat er proportioneel vrij weinig wordt gestockeerd en het aantal referenties te groot is. De meeste producten worden bij aankomst via een crossdocksysteem behandeld. Volgens Detry is wel een pilot bezig om die activiteit te mechaniseren. “Naast flexibiliteit en IT leggen we ook de nadruk op innovatie. Sinds vorig jaar heeft de Colruyt-groep een participatie van 65% en die is zoals geweten gefocust op nieuwe technologie om de activiteiten te optimaliseren”.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!