Shopify koopt cobotproducent 6 River Systems voor 450 miljoen dollar

 12/09/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce, Handling
Shopify koopt cobotproducent 6 River Systems voor 450 miljoen dollar

Shopify, een Canadees softwareplatform waarmee bedrijven makkelijk een webwinkel kunnen bouwen en beheren, gaat de robotica start-up 6 River Systems voor 450 miljoen dollar kopen. Deze produceert mobiele collaboratieve robots en is zowel in Noord-Amerika als Europa actief. Bleckmann is een van zijn eerste Europese gebruikers.


Shopify, dat eveneens in Noord-Amerika en Europa aanwezig is, is een van de grootste e-commerce software aanbieders ter wereld. Dat het een cobot-specialist overneemt is niet zo verwonderlijk als lijkt: in juni kondigde het bedrijf aan in 2020 de stap naar de logistiek te zetten met de uitbouw van een eigen e-fulfilment netwerk. Shopify wil voor zijn klanten – kleine en middelgrote webshops  – in de hele VS pakjes binnen twee dagen kunnen bezorgen. Hiervoor gaat het magazijnen huren, waarvan delen op hun beurt onderverhuurd worden aan de aangesloten webshops. Het wil de komende jaren ruim 1 miljard dollar investeren om dat netwerk te ontwikkelen.

De overname van 6 River Systems is bedoeld om die warehouses efficiënter te doen werken. Shopify kan met zijn slimme software de voorraden beheren en de vraag voorspellen. 6RS ontwikkelde autonome karretjes – Chuck genaamd – die in distributiecentra rondrijden. Deze cobots kunnen de picking-operaties versnellen.

Heeft al belangrijke klanten, zoals DHL, XPO Logistics, Lockheed Martin, Office Depot en in Europa Bleckmann Logistics. De ondernemers achter het bedrijf zijn geen neofieten: zij ontwikkelden eerder de Kiva-robots, die ze in 2012 aan Amazon verkochten. In tegenstelling tot Amazon, die snel de levering aan derden stopte, zou Shopify de intentie hebben om de Chucks te blijven commercialiseren.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!