Schengen ontmantelen zou wegvervoer veel geld kosten

 07/03/2016  Claude Yvens  News Transport, Economie, Wetgeving
Schengen ontmantelen zou wegvervoer veel geld kosten

De Europese Commissie heeft de financiële impact van een eventuele sluiting van de Schengen-zone becijferd. Het wegvervoer zou daardoor geconfronteerd worden met een bijkomende kost die tot 7,5 miljard euro zou kunnen oplopen.

Volgens de Commissie zouden de rechtstreekse kosten voor de economie van de EU schommelen tussen 5 en 18 miljard euro per jaar. Het wegvervoer zou ten gevolge van de controles aan de grenzen ongeveer een derde van deze kosten, of tussen 1,7 en 5 miljard euro moeten dragen. Lidstaten zoals Polen, Nederland of Duitsland zouden het hoofd moeten bieden aan extra kosten die tot meer van 500 miljoen euro zouden kunnen oplopen, terwijl andere landen zoals Spanje of Tsjechië hun bedrijven voor meer dan 200 miljoen euro extra kosten zouden zien betalen.

De Commissie waarschuwt eveneens dat de gevolgen in het bijzonder negatief zouden zijn voor de sectoren die met kleine winstmarges werken en/of voor de sectoren waar het transport een hoog percentage van de kosten vertegenwoordigt.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!