Scania sluit zich aan bij eerste grensoverschrijdende automatische truckkonvooien ter wereld

 25/03/2016  Yannick Haesevoets  Trucks
Scania sluit zich aan bij eerste grensoverschrijdende automatische truckkonvooien ter wereld

Eind maand vertrekken drie extra lange trucks van Scania aan hun reis in automatisch konvooi vanuit het Zweedse Södertälje naar het Nederlandse Rotterdam. Het initiatief gaat uit van Nederland dat momenteel het EU-voorzitterschap bezit en ijvert om vaart te zetten achter geautomatiseerde truckkonvooien.

Deze konvooien kunnen niet alleen de veiligheid verhogen, maar ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verminderen bij langeafstandstransport. Scania maakt deel uit van de partners die meedoen aan de European Truck Platooning Challenge van 29 maart tot 6 april 2016. De Challenge is het allereerste internationale evenement in zijn soort. Het project krijgt ook de steun van ACEA, de Europese vereniging van autoconstructeurs, en heeft tot doel om konvooicorridors in Europa te promoten, internationale samenwerking te bevorderen en de weg te effenen voor Europese wetswijzigingen.

Platooning
Scania nam het voortouw met nieuwe concepten voor konvooirijden en ontwikkelde truckcombinaties die op korte afstand van elkaar kunnen rijden, wat men ook platooning noemt. Het eerste voertuig in het konvooi fungeert als ‘leider’ die het tempo aangeeft voor de volgers. De afgelopen jaren bracht Scania platooning in de praktijk in zijn eigen transporttak. Zo bleek dat je door de luchtweerstand te verminderen tot 10% brandstof kunt besparen in een reële verkeerscontext.

Veel trucks zijn tegenwoordig uitgerust met radar- en camerasystemen zodat ze op korte afstand van hun voorganger kunnen rijden. Dankzij betrouwbare communicatie kunnen voertuigen in een konvooi op korte (zelfs een kleine 10 meter), maar veilige afstand van elkaar rijden. Dat is mogelijk door geavanceerde technologie en software die voertuigen digitaal met elkaar verbindt, de tussenafstand regelt en de remmen tegelijkertijd inschakelt als dat nodig is.

Lees alles over Scania in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!