Samenwerking Quinaptis, Siemens en Thomas More zorgt voor doorbraak in magazijnautomatisering

 30/09/2019  Claude Yvens  News Logistics, Handling, ICT & Magazijninrichting
Samenwerking Quinaptis, Siemens en Thomas More zorgt voor doorbraak in magazijnautomatisering

Siemens, Quinaptis en Thomas More Hogeschool Geel zijn erin geslaagd om SAP-software voor magazijnbeheer te koppelen aan PLC’s die een automatisch magazijn kunnen aansturen, en de werking van de oplossing te verifiëren.

Dat kan zorgen voor een doorbraak in de automatisering van magazijnen, want hiermee kunnen de kranen vooraf bepaalde bewegingen uitvoeren. Denk aan het voorbereidende werk dat kranen op eigen houtje ‘s nachts kunnen doen, om overdag tijd te winnen.

De koppeling van SAP en PLC maakt een enorme efficiëntieslag mogelijk, maar het is een hele uitdaging om deze te verwezenlijken en te verifiëren of ze werkt. Men kan immers niet zomaar experimenteren in een echt magazijn. Quinaptis, Siemens en de Thomas More Hogeschool in Geel vonden een baanbrekende oplossing door de communicatie te testen in een miniatuurmagazijn van Fischer Technik én in een virtuele omgeving dankzij Virtual Commissioning, een ‘digitale tweeling’ van de installatie.

Een team van Quinaptis, Siemens en twee studenten van de Thomas More Hogeschool in Geel – Gillian Stevens en Stef Dierickx – pakte het probleem dus zowel hardwarematig als softwarematig aan. Dat leverde een werkbare proof-of-concept op. “Met de NX-MCD simulatietool hebben we niet alleen kunnen verifiëren dat de communicatie SAP EWM/PLC werkt, maar ook dat het concept schaalbaar is en toepasbaar in een echt magazijn, met echte kranen”, zeggen de studenten.

Volgens Quinaptis en Siemens kan hetzelfde concept nu worden gebruikt voor de communicatie tussen SAP EWM en PLC’s van andere magazijntoestellen, zoals AGV’s en zelfs robots.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!