Roland Jost gearresteerd en weer vrijgelaten

 21/12/2017  Claude Yvens  Economie
Roland Jost gearresteerd en weer vrijgelaten

Het Federale Parket heeft gemeld dat Roland Jost en Christophe Ravignat opnieuw werden aangehouden. Ze zijn al snel weer in vrijheid gesteld.

In het bericht vermeldt het Federale Parket dat er nieuwe inbreuken aan het licht kwamen tijdens het onderzoek naar sociale fraude en schending van de mensenrechten dat sinds enkele maanden loopt. Het wordt de Jost Group onder meer verweten gebruik te maken van ‘postbus’ bedrijven in Roemenië en Slowakije.

De Jost Group meldt immers dat zijn twee bedrijfsleiders werden gehoord in het kader van het onderzoek naar aanleiding van een incident op de site van de Jost Group in Ghlin op maandag 13 november. Een chauffeur werd lichtgewond bij een explosie van een gasfles, die hij gebruikte om koffie te zetten in zijn cabine. “Het Arbeidsauditoraat startte een onderzoek naar de omstandigheden van dit incident. De bedrijfsleiding van de Jost Group verleende volledige medewerking om meer licht te werpen op de omstandigheden van het ongeval”, verklaart het communiqué van de Jost Group.

Bovendien staat in hetzelfde communiqué dat de communicatie met het parket iedereen met verstomming heeft geslagen: “Wij zijn zeer verbaasd dat de betrokken personen niet vooraf werden opgeroepen voor deze auditie, zoals gewoonlijk gebeurt. De groep is vooral verbijsterd door de communicatie met het Federaal Parket, dat weigert toelichting te geven omtrent het gevoerde onderzoek, waardoor niet opportune verbanden worden gelegd met eerdere feiten, wat ze eveneens betreuren.”

Volgens onze informatie was het gisterenmorgen dat Roland Jost en Christophe Ravignat ondervraagd werden. In de loop van de namiddag werden ze vrijgelaten. Het lijkt er tevens op (en dat werd bevestigd door het Federaal Parket) dat het ongeval van de Roemeense chauffeur van de Jost Group op 13 november de aanleiding was voor een nieuwe fase van het onderzoek naar onmenselijke behandeling en sociale fraude, waarvoor de bedrijfsleiders van de Jost Group reeds in hechtenis waren genomen in de lente van dit jaar. “Volgens ons is er geen enkel verband tussen het incident van 13 november jongstleden en de andere, lopende onderzoeken en we hebben overigens de maatregelen genomen die zich opdringen op de site van Ghlin na een analyse van de risico’s naar aanleiding van dit incident “, verduidelijkt Véronique Hustin, woordvoerder van de Jost Group nog.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!