Rijverbod in Tirol: een illegale maatregel volgens IRU

 21/03/2016  Claude Yvens  News Transport, Wetgeving
Rijverbod in Tirol: een illegale maatregel volgens IRU

Het truckverkeer boven 7,5 ton zal, al naargelang de vervoerde goederen, tussen nu en juli 2018 verboden zijn op een gedeelte van de A12-autoweg in de vallei van de Inn in het Oostenrijkse Tirol. De IRU veroordeelt deze maatregel met veel vuur.

“De beslissing van Tirol om een rijverbod te introduceren, daagt als het ware de Europese Commissie en het Europees Gerechtshof uit. Ze gaat immers in tegen de basis van het Europees Verdrag. Deze belemmering van het vrij verkeer van goederen is absoluut onaanvaardbaar”, gaat Michael Nielsen, Algemeen Afgevaardigde van de IRU bij de EU tekeer. “De toepassing van dit sectoraal rijverbod komt als een donderslag bij heldere hemel amper enkele dagen nadat de Europese Commissie verklaarde dat een dergelijke beslissing zondigt tegen het proportionaliteitsprincipe. Het gaat hier inderdaad om de minst efficiënte maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren, die trouwens het vrij verkeer van goederen aanzienlijk beperkt. Het argument dat deze transporten ook via het spoor kunnen uitgevoerd worden, houdt geen steek: de spoorcapaciteit is vandaag onvoldoende en zal dat ook blijven in 2018”, aldus nog Nielsen.

Het gaat hier op de derde poging van Tirol om een dergelijk rijverbod in te voeren. Het Europees Gerechtshof heeft de vorige twee pogingen al veroordeeld omdat ze ingaan tegen het recht van de gemeenschap…

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!