PostNL test tot 1.000 keer herbruikbare verpakkingen

 07/09/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
PostNL test tot 1.000 keer herbruikbare verpakkingen

PostNL gaat drie maanden lang in de streek van Zwolle flexibele verpakkingen testen die tot 1.000 keer gebruikt kunnen worden.  De proef gebeurt samen met FuturumShop, een webshop voor wielrenners en mountainbikers, die zijn e-commerce wil verduurzamen. Met de nieuwe verpakking wordt het gebruik van karton vermeden en wordt minder lucht vervoerd. Ook wordt verspilling vermeden.

De nieuwe verpakking is gemaakt van flexibel materiaal dat zich vormt naar het product, waardoor er minder lucht in het pakket zit. Ze bestaat in drie formaten, zodat ze geschikt is voor ongeveer 80% van de bestellingen van de webshop. Het meest opmerkelijke is dat ze tot 1.000 keer opnieuw gebruikt worden. Volgens PostNL is dat een grote sprong voorwaarts, omdat bij de productie van karton CO2 vrijkomt.  De vervanging van 1.000 dozen kan leiden tot een besparing van 138 kilo karton en 138 kilo CO2 .

FuturumShop steekt de bestelde producten in de verpakking en verzegelt ze. Bij de levering overhandigt de PostNL-bezorger het pakje aan de klant. Die breekt de zegel, neemt zijn product uit de verpakking en geeft ze onmiddellijk leeg mee terug  aan de bezorger. Hierdoor blijft de consument thuis niet achter met onnodig verpakkingsmateriaal.

Na afloop van de testperiode zal een bevraging georganiseerd worden van de consumenten, de bezorgers en eventuele andere betrokken partijen. Op basis van die enquête zal worden gekeken of en hoe het gebruik van herbruikbare verpakkingen op grotere schaal kan worden ingezet.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!