Pilootproject: CityDepot neemt eerste elektrische vrachtwagen in gebruik

 18/03/2014  Claude Yvens  Economie, Andere leveranciers
Pilootproject: CityDepot neemt eerste elektrische vrachtwagen in gebruik

CityDepot, dat een nieuwe leveringsmethode voor de stad ontwikkelt, neemt zijn eerste elektrische vrachtwagen in gebruik. Het doet dat in samenwerking met E-trucks Europe. Bij de leveringsmethode van CityDepot laten de handelaars, ondernemingen en andere organisaties, die in de stad gevestigd zijn, hun goederen niet meer bij hen afleveren, maar in het magazijn van CityDepot in de stadsrand. Dit magazijn doet dienst als uniek afleveringspunt voor de vervoerders, die niet langer de stad in moeten. De leveringen worden vanuit het magazijn zodanig georganiseerd, dat ze op een ‘groene’ en veilige manier geleverd worden, rekening houdende met de eisen van de handelaar en transporteur.
 
De interne vloot van CityDepot, die uit 4 voertuigen bestaat (twee cargofietsen, een elektrische bestelwagen en een kleine vrachtwagen) werd nu uitgebreid met een elektrische vrachtwagen. De ingebruikname van dit voertuig gebeurt in het kader van het EVTecLab, een pilootproject van de “Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen”. CityDepot wil met EVTecLab aantonen dat de elektrische voertuigen op korte trajecten in de stad een echt alternatief vormen voor traditionele voertuigen. CityDepot zal met dit voertuig actief zijn in een straal van 180 tot 200 km.
E-trucks Europe heeft in 2012 in samenwerking met Flanders’ DRIVE en met financiële steun van de Vlaamse regering een eerste versie van de elektrische truck in Triphase gerealiseerd. Daarna heeft het bedrijf een prototype ontwikkeld dat voorzien was van een verbeterde motor, die gedurende een jaar werd gebruikt in Lommel (lees ook Een eerste elektrische vrachtwagen voor de Stad Lommel).

CityDepot: financieel onafhankelijk

CityDepot, dat in 2011 werd opgericht, kon bij de opstart rekenen op subsidies van de Vlaamse regering en geniet ook van de steun van meerdere partners zoals Febetra, OTM, UNIZO, VVSG, het Vlaams Gewest, het Agentschap Ondernemen, de provincie Limburg en de Stad Hasselt. Deze subsidies van alles samen 290.000 euro waren bestemd voor de oprichting van het bedrijf en om de eerste twee jaar door te komen. CityDepot moest, wanneer het concept aansloeg, daarna op eigen benen kunnen staan. En dat is wat vandaag ook het geval is. CityDepot is sinds begin 2014 rendabel en kan dan ook draaien op zijn eigen inkomsten.

Tagged With: citydepotelektrische truckEVTecLabE-trucks Europe

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!