Optifuel Lab: Renault Trucks is aan zijn derde toe

 05/10/2018  Claude Yvens  Trucks
Optifuel Lab: Renault Trucks is aan zijn derde toe

We hadden hem graag op de IAA gezien, maar hij was er niet: Renault Trucks onthult nu pas de derde generatie van zijn onderzoeksprototype Optifuel Lab dat, eens te meer, het verbruik van grote wegcombinaties naar beneden moet halen.

Eerste vaststelling: in lijn met de nieuwe richtlijn ‘afmetingen en gewicht’ is de voorzijde van de trekker langer gemaakt. Het afschaffen van de achteruitkijkspiegels gaat gepaard met een nieuw ontwerp van de raamstijlen. We zien ook dat de beschermplaten breder worden, dat de wielkasten zijn geoptimaliseerd en dat de zijstroomlijnkappen zijn verbreed. De geometrie van de trailer is dan weer variabel, volgens een concept dat door Fruehauf is ontwikkeld: zijn vorm past zich aan in functie van de vrije laadruimte.

Michelin zal banden ontwikkelen die niet alleen een lage rolweerstand hebben, maar ook het beheer van de gegevens mogelijk maken die door de meereizende sensoren worden aangeleverd. Die gegevens worden samengevoegd bij andere bronnen (navigatie en verkeer via Benomad, meteo via Wezzoo) om tot een geoptimaliseerde voorspellende controle van de snelheid en van het afkoelingssysteem te komen.

Wat mechaniek betreft, is de belangrijkste uitgeteste nieuwigheid op die Optifuel Lab 3 de warmterecuperatie volgens thermodynamische cyclus van de Rankine. Dit principe wordt vaak aangehaald als een van de voornaamste (en een van de laatste) bronnen voor brandstofbesparing voor dieselmotoren. Andere innovaties vinden we bij de besturing van de alternator en bij de gecombineerde werking van twee batterijen (startbatterij en batterij voor het leven aan boord).

Renault Trucks en zijn partners hebben als doel vooropgesteld om het brandstofverbruik op een typisch klantenparcours van grote wegen met 13% terug te dringen ten opzichte van een standaard Renault T. In 2019 zal Optifuel Lab 3 de eerste testritten op de weg uitvoeren en in 2020 worden de karakteriseringen van de energiebesparing opgemaakt.

Lees alles over Renault Trucks in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!