Ook Amazon test leveringssysteem met robotjes

 24/01/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
Ook Amazon test leveringssysteem met robotjes

Amazon heeft een volledig elektrisch leveringsrobot ontwikkeld, de Amazon Scout. Deze is is ontworpen om pakketten autonoom tot bij de klanten te brengen. Zes van deze rijdende robotjes worden sinds gisteren in nabij Seattle, getest. Al lijken ze clones van de Letse Starship, zijn ze door Amazon zelf ontwikkeld en gemaakt, zegt Sean Scott, vice president van Amazon Scout, in een blog.

Klanten in een buitenwijk van Seattle – waar Amazon zijn hoofdkwartier heeft – bestellen zoals ze dat normaal doen en hun pakketten worden ofwel geleverd door een bezorger, ofwel door een robotje. “We beginnen met zes Scouts die van maandag tot en met vrijdag, overdag worden ingezet. De apparaten volgen autonoom hun leveringsroute aan wandeltempo, maar zullen in de beginfase van de test begeleid worden door een werknemer”, legt Scott uit.

Volgens Scott is de Scout ontwikkeld in Amazons’ onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium in Seattle. Het robotje lijkt echter als twee druppels water op de bezorgrobot die Starship Technologies ontwikkelde, het bedrijf dat de voormalige eigenaars van Skype, Janus Friis en Ahti Heinla, vijf jaar geleden oprichtten. Dat staat al heel ver in deze technologie. Ze wordt al in meerdere steden in pre-commerciële toepassingen ingezet. Zo worden 25 Starships sinds kort op de campus van de Fairfax-universiteit door Sodexo gebruikt om pizza’s, koffie en andere voedingswaren aan studenten te leveren.

Dat Amazon een eigen bezorgrobotje ontwikkelde, is geen toeval. Die technologie is veel gemakkelijker toe te passen dan bijvoorbeeld de gehypte drones. Zo verwacht het McKinsey Institute dat autonome robotjes zoals de Scout, de Starship en andere gelijkaardige toestellen tegen 2025 tot 85% van de last mile op zich zullen nemen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!