Omzet Belgische logistiekers blijft groeien, maar rentabiliteit volgt niet

 20/10/2017  Philippe Van Dooren  News Logistics, Contract Logistics
Omzet Belgische logistiekers blijft groeien, maar rentabiliteit volgt niet

De Belgische logistieke bedrijven verwachten voor 2018 omzetstijging met 7,4, zo blijkt uit de jaarlijkse Logistieke Barometer van Montea. De rentabiliteit zal in 2018 daarentegen tegenvallen: meer dan 70% verwacht dat ze niet of nauwelijks in zullen slagen de winst te laten groeien. De gemiddelde winstgroei in 2018 wordt bij de bevraagde bedrijven geschat op amper 1%.

Voor die enquête werd de top-50 logistieke bedrijven ondervraagd. Ondanks deze tegenvallende winstprognoses, is de sector positief: goed 94% van de bedrijven rekent op het aanwerven van bijkomend personeel in 2018 en 73% ziet het bedrijf groter worden in vierkante meters.

“Zo’n 82% van de logistieke bedrijven in ons land ziet Nederland nog altijd als de te duchten concurrent, op verre afstand gevolgd door Duitsland (12%) en Frankrijk (6%). De boosdoeners blijven de mobiliteitsproblematiek (35%) en in nog veel grotere mate de hoge loonkost en de weinig flexibile arbeidswetgeving (47%)”, stellen de onderzoekers van Montea. De Vlaamse overheid dient dan ook aan die twee kritische factoren de prioriteit te geven, zeggen de logistiekers.

Een andere opvallende vaststelling is dat de sector niet alleen op de overheid rekent om de bedrijfsresultaten verder te verbeteren. Meer dan twee op drie logistieke spelers in ons land menen dat IT en automatisatie dé belangrijkste uitdaging voor de toekomst zijn.

“Logistiek zal in België hoe langer hoe minder om transport draaien, maar wel om het implementeren van nieuwe technologie, waardoor er efficiënter en slimmer gewerkt kan worden”, zegt Jo De Wolf, CEO van Montea.  “Zo stelt 63% van onze logistieke spelers dat hun IT-afdeling de komende jaren de meest cruciale rol zal spelen om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Ter vergelijking: transport zal daarbij nog maar voor 19% doorslaggevend zijn. Inzetten op IT en nieuwe technologie wordt dus één van de belangrijke pijlers om vooruitgang te boeken.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!