Noorwegen verbiedt een Letse transporteur om aan cabotage te doen

 24/01/2020  Claude Yvens  Wetgeving
Noorwegen verbiedt een Letse transporteur om aan cabotage te doen

Volgens de website van de Noorse transportfederatie NLF hebben de Noorse diensten voor sociale inspectie het Letse bedrijf Kreiss verboden om cabotageopdrachten op Noors grondgebied uit te voeren.

In onze contreien is Kreiss minder gekend dan bijvoorbeeld een Girteka. Kreiss is gevestigd in Riga en maakt met het vervoer van volle vrachtladingen een omzetcijfer van 173 miljoen euro (150.000 transportoperaties in 2018). Naast die centrale vestiging in Riga heeft Kreiss ook nog exploitatiezetels in Rusland (Vostok) en Kazakhstan. Zijn wagenpark wordt geschat op 1400 trekkers en 1700 opleggers.

Het Letse bedrijf beslaat heel Europa maar is vooral actief in Scandinavië. Het laat weten jaarlijks 3000 cabotageopdrachten in Noorwegen uit te voeren, maar wordt daar al drie jaar door de sociale inspectie in de gaten gehouden. Die heeft onderzoek gedaan naar de vergoeding van de chauffeurs gedurende de periode dat ze in Noorwegen aan het werk zijn. Dat loon bedraagt 24 kronen per uur (2,4 euro). Hoewel er in Noorwegen geen minimumloon is, begaat de firma Kreiss hiermee toch een inbreuk op het vlak van sociale bescherming.

Kreiss kreeg al verschillende boetes en diverse voertuigen werden al aan de kant gezet. Volgens de NLF heeft het bedrijf het vertrouwen van verschillende van zijn klanten verloren. De voorbije periode weigerde de Letse firma blijkbaar om nog met de Noorse inspectiediensten samen te werken en die hebben dan maar een totaal verbod op cabotage op Noors grondgebied uitgevaardigd. Het verbod ging in op 20 januari.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!