Nikola Tre, een truck op waterstof voor Europa

 17/04/2019  Claude Yvens  Trucks
Nikola Tre, een truck op waterstof voor Europa

Voor 4000 genodigden uit 49 landen presenteerde Nikola Motor de vrachtwagen met brandstofcel die het bedrijf wil verkopen in Europa vanaf 2023. In tegenstelling tot Tesla lijken de plannen echt wel concreet, want alles is in gereedheid gebracht om de fabriek op te starten in de staat Arizona.

De verschillende aankondigingen van Nikola Motor maakten dat de onderneming al een massieve fuel-cell 13.000 voertuigen in voorbestelling kon noteren. Vandaag werden sommige daarvan voorgesteld in hun productieversie: een soort van buggy bestemd voor de strijdkrachten (Nikola Reckless), een civiele versie van deze jeep (Nikola NZT), een jetski (Nikoila WAV) en uiteindelijk ook de vrachtwagens.

De Nikola Tre voor de Europese markt belooft een autonomie gaande van 800 tot 1200 kilometer, zonder de minste uitstoot van Co2 of deeltjes. Tegelijk werd van de technologie geprofiteerd om een nieuwe cabine te ontwikkelen. De onderste slaapplaats bijvoorbeeld werd veel lager geplaatst dan in een klassieke Europese cabine omdat de brandstofcel veel minder plaats inneemt dan een klassieke aandrijflijn. Op dit moment zijn nog geen andere technische kenmerken beschikbaar, behalve dan dat de Tre, net als de Two, beschikbaar zal zijn met klassieke accu’s. De Nikola Tre zal geleverd worden vanaf 2023.

Voor die datum zal Nikola met de productie van de Nikola Two gestart zijn voor de Amerikaanse markt. De Two is een bijzonder aerodynamische Class 8 die eveneens zal beschikbaar zijn in versies met brandstofcel of accu’s. De elektrische motor levert 1000 pk en een koppel van 2700 Nm. Maar de Amerikaanse constructeur gaat veel verder. Naast de voertuigen werd eveneens een partnerschap aangekondigd met de Noorse groep Nel Hydrogen om een netwerk van 700 tankstations uit te bouwen in de Verenigde Staten.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!