Nieuwe vijfassers van Volvo Trucks blijken een succes

 15/11/2017  Claude Yvens  Trucks
Nieuwe vijfassers van Volvo Trucks blijken een succes

De vijfassige vrachtwagens van Volvo Trucks vinden hun weg bij steeds meer vloten. De toepassingen van het concept zijn zeer divers. Dat bewijzen recente leveringen aan Paesen Beton, Dufour en Lenz Gerüstbau.

In België mogen deze voertuigen als ‘machinewerktuigen’ worden ingeschreven, op voorwaarde dat er geen lading meegenomen wordt. In dat geval mogen het naakt chassis en de apparatuur een totaalgewicht van 54 ton ipv 32 ton halen. “Men gebruikt ze om heel speciale, zeer zware opbouwen en uitrustingen te monteren. Voorbeelden zijn zware kranen, betonpompen, gondels voor hoogwerkers en dergelijke meer”, legt Eric Mulkienls, key accountmanager bij Volvo Trucks, uit. “Het gaat eigenlijk om een ‘huwelijk’ tussen een normaal 8×4-chassis en een 8×4 tridem-chassis. Om het simpel te stellen: we combineren de twee voorste assen van de eerste met de drie achterste assen van de tweede. Van de tridem zijn de twee eerste assen aangedreven en de achterste gestuurd”, zegt Mulkienls.

De jongste maanden heeft Volvo Trucks België een aantal van deze vijfassige giganten geleverd, waarvan drie goed aantonen hoe divers de toepassingen wel kunnen zijn:

  • Dufour (Doornik) is onder andere gespecialiseerd in het monteren en onderhouden van windturbines. Ze hebben gekozen voor een FMX 540 crawler VDS 10×4, dat is uitgerust met een Bronco werkgondel. Met deze hoogwerker is het mogelijk om turbinemotoren te onderhouden tot op een hoogte van 90 meter.
  • Lenz Gerüstbau heeft ook een reuze FH16 gekocht
  • De FMX 540 van Paesen Beton (Houthalen) is uitgerust met één van de grootste betonpompen op de markt, de Sermac 6RZ65. De capaciteit bedraagt 150 m³ per uur. De arm bestaat uit zes secties en laat de giek verticaal stijgen tot meer dan 64 meter. Horizontaal strekt deze zich uit tot iets meer dan 60 meter. En ze kan zelfs dalen tot 35 meter onder nul,” zegt Mukienls. De tarra van dit indrukwekkende voertuig is maar liefst 50.650 kg.

 

Lees alles over Volvo Trucks in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!