Nieuw liftbare tandemas bij Volvo Trucks

 08/09/2015  Claude Yvens  Economie, Trucks
Nieuw liftbare tandemas bij Volvo Trucks

Volvo maakt zich sterk dat het zijn klanten kan helpen om hun verbruik met 4% terug te dringen en dat door een nieuw liftsysteem voor de tandemassen, dat gebruikt wordt wanneer men leeg rijdt. Dit is vaak bruikbaar bij houttransport, werfactiviteiten of in bepaalde takken van het bulkvervoer.

“Door het liften van de tandemas kan de tweede as ontkoppeld worden en kunnen de wielen van deze tweede as gelift worden wanneer het voertuig leeg is. Dit biedt tal van voordelen, met in de eerste plaats een brandstofbesparing. Wanneer men met een gelifte tweede as rijdt, wordt een brandstofbesparing gerealiseerd, die kan oplopen tot 4% tegenover een truck die rijdt met alle assen op de grond”, zegt Jonas Odermalm, die bij Volvo Trucks verantwoordelijk is voor de bouwsector. De chauffeur heeft de keuze tussen een 6×4 modus (wanneer hij nood heeft aan kracht en aandrijving) of een 4×2 modus (wanneer handelbaarheid primeert of wanneer hij leeg rijdt). In 4×2 modus wordt de draaicirkel met ongeveer één meter verkleind. “Op glad of losliggend terrein kan de bestuurder de druk op de eerste aangedreven as verhogen door de tweede te liften, wat tot een betere grip leidt en het risico op zich vast rijden vermindert”, legt Jonas Odermalm nog uit.
Foto Pontus Johansson1637 2-800
Om dit mogelijk te maken hebben de ingenieurs het differentieel vervangen door een klauwkoppeling in de eerste as. De liftbare tandemas is leverbaar op de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en Volvo FH16.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!