Nationale staking wegvervoer in Portugal

 29/05/2018  Claude Yvens  Economie
Nationale staking wegvervoer in Portugal

Vanaf morgen gaan Portugese vrachtwagenbestuurders in staking voor onbepaalde duur. Ze zijn van plan om de wegen te blokkeren tot dat de regering tegemoetkomt aan hun eisen.

De sector van het wegtransport in Portugal kreunt onder de opeenvolging van maatregelen die door de voorbije regeringen genomen werden naar aanleiding van de financiële crisis van 2008. De accijnzen op brandstof, de belastingen en de werkomstandigheden zijn een doorn in het oog van de actievoerders. De aangekondigde acties, die morgen van start gaan, zijn voor onbepaalde duur. Ze worden georganiseerd door één van de twee beroepsorganisaties in Portugal, met name ANTP. Deze federatie vertegenwoordigt de kleine en middelgrote ondernemingen. De chauffeursvakbonden lijken de acties niet te ondersteunen. De andere beroepsorganisatie uit het wegtransport (ANTRAM) doet ook niet mee. De manifestatie gaat namelijk van start op enkele dagen van een beurs die door ANTRAM wordt georganiseerd. Deze beurs gaat volgend weekend door in het stadje Pombal.

ANTP roept de buitenlandse transporteurs op om de acties te respecteren en zich niet te verzetten tegen de actievoerders: “Wij zijn gekant tegen elke vorm van geweld maar we kunnen uiteraard niet instaan voor het gedrag van sommige individuen.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!