Michaël Reul: “De kosten van de kilometerheffing doorrekenen? Gemakkelijker gezegd dan gedaan…”

 07/03/2016  TransportMedia  News Transport
Michaël Reul: “De kosten van de kilometerheffing doorrekenen? Gemakkelijker gezegd dan gedaan…”

Onvrede bij de UPTR, verwoord door de secretaris-generaal Michaël Reul: “Als we genoegen moeten nemen met de boodschap dat het probleem van de kilometerheffing opgelost is als de transportbedrijven ze (solidair) doorrekenen, betekent dat voor de UPTR een ernstig (en schuldig!) gebrek aan kennis over de economische realiteit waarmee de transporteurs worden geconfronteerd!”

En de UPTR herhaalt dat “de economische realiteit van de transportsector er een is van kmo’s waarbij driekwart van de transportbedrijven maximaal over een half dozijn trucks beschikken en slechts enkele klanten hebben die elk minstens 30% van het zakencijfer uitmaken”. Het hoeft dus niet gezegd dat die firma’s op het ogenblik dat ze met hun machtige opdrachtgevers over prijzen moeten onderhandelen, niet veel gewicht in de schaal kunnen werpen. Als bewijs voor die scheefgetrokken machtsverhouding komt de UPTR met het voorbeeld van de brief die Unilin (van het merk Quick Step) aan zijn onderaannemers voor transport heeft gestuurd. De boodschap van Unilin aan de transportbedrijven is duidelijk: “Als jullie met ons willen blijven werken, gaan wij uit van het principe dat de kost van de kilometerheffing niet aan ons wordt doorgerekend maar dat jullie die via de nodige interne optimaliseringen zullen opvangen”.

Een boodschap waarin zowel chantage (wie de kost doorrekent, werkt niet meer voor ons) als kwade trouw (hoe kunnen ze nu geloven dat de transporteurs hun kosten als bij toverslag met 7 tot 8% kunnen terugdringen?) doorklinkt. De komende weken en maanden zouden voor de Belgische kmo’s wel eens heel warm en verontrustend kunnen worden…

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!