Mercedes-Benz HAD: vierwielaandrijving met één druk op de knop

 03/09/2015  Yannick Haesevoets  Advertorial
Mercedes-Benz HAD: vierwielaandrijving met één druk op de knop

De Hydraulic Auxiliary Drive (HAD) van Mercedes-Benz veroorzaakt een kleine revolutie in de wereld van de hydraulische aandrijfsystemen. De technologie ervan verschilt sterk met de klassieke, mechanische all-wheelaandrijfsystemen. Zo doseert deze nieuwe hydraulische hulpaandrijving zijn kracht en wordt hij enkel actief als het nodig is.

De voordelen van de HAD zijn talrijk: een laag extra gewicht, relatief minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot, geen onderhoud en een ruime flexibiliteit in de configuratie van het voertuig. De gecombineerde werking met de Mercedes Powershift 3 transmissie stelt de HAD in staat tot indrukwekkende on- en off-road prestaties.

De bestuurder hoeft maar één knop in te drukken om het hulpaandrijfsysteem in werking te stellen. Vanaf dan neemt het brein van de HAD een groot deel van de beslissingen over om maximaal te kunnen presteren.

Dit ‘brein’ is de transmissiecontrole-unit (TCU), ontwikkeld door Mercedes-Benz. Het is een hoogtechnologische unit die het hele aandrijfsysteem controleert. Uniek aan de TCU is dat het maar zoveel koppel op de vooras opbouwt als nodig is voor de tractie.

Deze nauwkeurige controle heeft niet alleen tractievoordelen: het verlengt ook de levensduur van de gesofisticeerde aandrijftechnologie en vermindert het brandstofverbruik, en dus de CO2-uitstoot.

De essentiële componenten van de HAD-technologie zijn de hogedrukpomp, de vooras, de zijmodule en het kleppenblok. Onderling verbonden door een systeem van hydraulische leidingen, genereren ze samen een druk van 450 bar. Een softwareprogramma warmt de 32 liter olie in het systeem op bij koude, en koelt ze af bij warme temperaturen.

Dit werkbereik van -40° tot +90° dekt de meest extreme weersomstandigheden, zodat u de zekerheid hebt dat u altijd kunt vertrouwen op uw Arocs met Hydraulic Auxiliary Drive.

Lees alles over Mercedes-Benz in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!