Meer dan een miljard operationele winst voor TRATON

 13/08/2019  Justin Duckers  News Transport, Economie, Trucks
Meer dan een miljard operationele winst voor TRATON

TRATON GROUP, een filiaal van de Volkswagen Group, heeft zijn halfjaarcijfers gepubliceerd. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, is de groep erop vooruitgegaan. Tijdens het eerste semester werden er 10% meer voertuigen verkocht, terwijl de omzet met 7% is gestegen. Het aantal bestellingen liep echter met 6% terug.

De portefeuille van de afdeling Industrial Business van de TRATON GROUP bestaat uit MAN Truck & Bus, Scania Vehicles & Services en Volkswagen Caminhões e Ônibus. Een grote speler met andere woorden in de bedrijfsvoertuigensector. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar waren bovenstaande drie businessunits samen goed voor een omzet van 13,3 miljard euro. Dat is 10% meer dan de 12,1 miljard euro van vorig jaar, wat resulteerde in een operationele winst van 1,008 miljard euro. Het operationeel rendement lag op 7,9% (6,8% in 2018).

Bij MAN Truck & Bus gingen er 54.028 voertuigen over de toonbank, een stijging met 10%. Deze groei wordt onder meer verklaard door het grote succes van de MAN TGE bestelwagen, waardoor het zakencijfer van MAN Truck & Bus op 5,5 miljard euro uitkwam tijdens het eerste halfjaar (een stijging met 6%). De operationele winst is echter lager dan een jaar eerder. Dit fenomeen wordt verklaard door de overdracht van 19 miljoen euro tussen het merk RIO en TRATON SE.

Tijdens de eerste twee kwartalen van 2019 heeft Scania 51.524 vrachtwagens en bussen verkocht (+10% in vergelijking met 2018). De omzet steeg met 13%, goed voor 7,1 miljard euro, en de operationele winst schoot met 34% de hoogte in, wat overeenkomt met 828 miljoen euro. Het operationele rendement van Scania Vehicles & Services bedraagt 11,6% en dat is 1,8% meer dan het afgelopen jaar. Deze fraaie cijfers worden onder meer verklaard door de introductie en het succes van de nieuwe generatie Scania-vrachtwagens op de Zuid-Amerikaanse en Aziatische markt.

Volkswagen Caminhões e Ônibus (VWCO) ten slotte slaagde erin om zijn dominante positie in Brazilië te consolideren. In het eerste halfjaar bracht VWCO 20.834 voertuigen aan de man (+18%), wat neerkomt op een operationele winst van 18 miljoen euro (13 in 2018). Het operationele rendement bleef onveranderd: 2,1% t.o.v. de 2% van vorig jaar.

Een optelsom leert ons dat de merken van de TRATON GROUP 113.112 voertuigen hebben verkocht, 12% meer dan in 2018. De groep heeft dit cijfer voor een groot stuk te danken aan de MAN TGE bestelwagen, waarvan er 7.266 exemplaren over de toonbank gingen. Ondanks deze positieve resultaten is er toch sprake van een groeivertraging.

Europa, en dan meer bepaald Duitsland, hebben sterk bijgedragen aan de gestegen verkoopcijfers van TRATON SE. Dit kan jammer genoeg niet gezegd worden van andere regio’s. Met uitzondering van Brazilië, waar de verkoop in de lift zat, gingen de andere landen in Zuid-Amerika erop achteruit. Deze daling is ook te zien in landen zoals Rusland, Indië en Iran. In vergelijking met vorig jaar werden er opnieuw minder vrachtwagens verkocht, een trend die zich al enkele jaren doorzet.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!