MediaMarkt centraliseert logistiek bij ID Logistics in Etten-Leur

 18/01/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, Contract Logistics, E-commerce
MediaMarkt centraliseert logistiek bij ID Logistics in Etten-Leur

Heylen Warehouses bouwt in Etten-Leur, nabij Breda, een distributiecentrum van 70.000 m² voor de Franse groep ID Logistics. Die zal van de zomer 2019 er de logistiek verzorgen voor MediaMarkt Nederland. Voor de retailer is dat een primeur. Die schakelt over van een volledig decentrale logistiek naar een sterk gecentraliseerde aanpak. Het model dat ontwikkeld wordt zal vermoedelijk naar andere markten, zoals België, doorgetrokken worden.

Vandaag is de bevoorrading van de MediaMarkt-winkels volledig gedecentraliseerd. Enkel de e-commerce wordt vanuit één locatie georganiseerd (door Fiege, in Nieuwegein) . Tot voor kort bestelden de 49 winkels in Nederland hun goederen zelfstandig bij zo’n 200 verschillende leveranciers, die ze elk afzonderlijk vanuit hun eigen warehouses beleveren. Dat zorgt voor een grote versnippering van de transporten.

MediaMarkt gaat nu in zee met ID Logistics, die de goederen in Etten-Leur gaat centraliseren, op- of overslaan, en van daaruit gebundeld naar de winkels vervoeren. Ook de producten voor de e-commerce worden er aangeleverd en zullen van daaruit naar de consumenten verdeeld worden. Dit zal het aantal vrachtwagenbewegingen fors moeten doen dalen. Voor de leveranciers is dat een vermindering van de transportkost, die zich moet vertalen in betere prijzen. Ook zal het mogelijk zijn om de winkels regelmatiger te bevoorraden en de beschikbare voorraad gemakkelijker op peil te houden.

Daartegenover staat dat een state-of-the art distributiecentrum wordt opgetrokken die door ID Logistics wordt uitgebaat, wat ook een kostprijs heeft.  Indien de nieuwe logistieke aanpak succesvol is, zal ze doorgetrokken worden naar andere landen.

Het nieuwe distributiecentrum is centraal gelegen tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, middenin de logistieke hotspot West-Brabant. De aanwezigheid van voldoende goed opgeleide werkkrachten was een belangrijk argument om voor Etten-Leur te kiezen.

Het gaat om een ‘brownfield’ bouwproject. Heylen Warehouses bouwt het distributiecentrum op de voormalige site van suikerproducent Suiker Unie. De logistieke campus is onderverdeeld in vijf geschakelde units, waarvan 55.000 m2 bestemd voor ID Logistics/MediaMarkt. Het gebouw zal aan de TAPA A-norm beantwoorden, de hoogst haalbare beveiligingsstandaard in de transport- en logistieksector.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!