Luik Natie investeert fors in groene stroom en extra opslagcapaciteit

 28/08/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, Real Estate, ICT & Magazijninrichting
Luik Natie investeert fors in groene stroom en extra opslagcapaciteit

Luik Natie wil CO2-neutraal en onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden. Het Antwerpse opslagbedrijf gaat tegen 2020 tot 90% van zijn stroomverbruik zelf dekken met zelfgemaakte groene stroom. Dat gebeurt in samenwerking met Engie. Zij gaan 3.800 zonnepanelen, een batterij van 1,2 MWh en elektrische laadpalen installeren.

Op de daken van de magazijnen van Luik Natie in de Antwerpse haven worden zo’n 6.000 m² zonnepanelen geïnstalleerd. De geproduceerde energie gaat rechtstreeks naar het bedrijf zelf. Dankzij de batterij kan het zoveel mogelijk onafhankelijk worden van het net. Het nieuwe energieproductie- en beheersysteem kost 2 miljoen euro. Engie financiert de investering en Luik Natie wordt na tien jaar eigenaar van de installaties. Tijdens die periode betaalt het opslagbedrijf een vergoeding die maar een fractie duurder is dan de huidige energieprijs.

De investeringen in extra groenen energie passen in de expansieplannen van Luik Natie op gebied van koel- en vriesopslag. Zopas is een expansie met 8.000 m² afgewerkt en een nieuw project voor eveneens 8.000 m² staat in de steigers. Dat brengt de totale capaciteit op 32.000 m². Volgens Stefan Verhelst, MD en mede-eigenaar van Luik Natie investeert het bedrijf maar liefst 15 miljoen op korte termijn. “Niet niets voor een bedrijf met een omzet van 15 miljoen”, zegt hij in De Standaard.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!