Logistieke plannen van Alibaba in Luik in augustus gefinaliseerd?

 04/07/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
Logistieke plannen van Alibaba in Luik in augustus gefinaliseerd?

Jack Ma, de voorzitter van Alibaba, is gisteren ontvangen door Premier Charles Michel. Volgens een persbericht van de Chinese e-commercegigant, hadden ze het vooral over het “electronic World Trade Platform’ project. Een definitieve aankondiging dat Cainiao, de logistieke dochter van Alibaba, in Luik , haar logistieke bruggenhoofd voor Europa in Luik vestigt, bleef echter uit.

Met zijn eWTP-initiatief wil Jack Ma de kmo’s helpen om met dezelfde wapens op de globale e-commercemarkt te strijden als de grote groepen. De eWTP-hubs moeten ‘digitale vrijhandelszones’ worden die e-commerce, logistiek, cloud computing, mobiele betalingen en training omvatten. Premier Michel verzekerde Ma van zijn steun voor het project en zei dat België geïnteresseerd is om een eWTP-partner te worden, aldus een persbericht van Alibaba.

Daarin staat ook dat “Alibaba overweegt om één van zijn wereldwijde logistieke hubs in Luik te openen”.  In tegenstelling wat sommige kranten stellen, heeft Cainiao nog altijd geen definitieve beslissing genomen. Voorlopig is er maar een ‘memorandum of understanding’. De knoop wordt naar verwachting pas in augustus doorgehakt. Maar dat Jack Ma ook door koning Filip is ontvangen, lijkt erop te wijzen dat het dossier positief evolueert.

Inmiddels heeft Alibaba aangekondigd dat er geen vijf, maar zes van die logistieke centra in de wereld worden opgericht. Er komt ook één in Hong Kong. De schaal van dat project geeft aan hoe gigantisch groot het centrum in Luik kan worden als het doorgaat. In Hong Komt wordt een platform gebouwd van maar liefst 380.000 m², goed voor een investering van 1,5 miljard dollar. Daar zullen jaarlijks ‘tientallen miljoenen’ pakjes behandeld worden, alsook 1,7 miljoen ton luchtvracht. Het centrum moet tegen 2023 operationeel zijn.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!