Liège Container Terminal en terminal Trilogiport gaan samen

 21/11/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, Multimodaal
Liège Container Terminal en terminal Trilogiport gaan samen

Tercofin, de holding boven Liège Container Terminal (LCT), en DP World Inland gaan in Luik een joint venture aan. In het nieuwe bedrijf, dat de naam ‘DP World Liège Container Terminals SA’ krijgt, worden zowel LCT als de terminal van DP World op Trilogiport ondergebracht. Dankzij deze constructie kan LCT verder groeien.

Tercofin en DP World Inland, met zetel in Düsseldorf, hebben een overeenkomst tot aankoop van aandelen ondertekend, waarbij de joint-venture 50/50 is. De twee terminals worden voortaan uitgebaat onder dezelfde managementstructuur. Ze krijgen ook één algemeen directeur: Olivier Hia, vandaag operationeel en commercieel manager van LCT.

Volgens Johan Gemels, managing director van Tercofin, kampt LCT al een hele tijd met een capaciteitstekort omdat de volumes er zeer snel groeien. “Om de terminal te kunnen uitbreiden zijn al warehouses afgebroken, maar de limiet is alweer bereikt. Wij waren op zoek een nieuwe oplossing”, zegt hij. Die werd dus gevonden op de containerterminal in Trilogiport, waar ruim voldoende capaciteit voorhanden is. Die kampte met opstartproblemen, waardoor de capaciteit onderbenut wordt.

Volgens Gemels biedt het samengaan van LCT en de terminal van Trilogiport meerdere voordelen. “Verladers en klanten in de regio Luik/Oost-België krijgen zo toegang tot beide containerterminals, waarvan een (Trilogiport) ten noorden van Luik en het industriegebied is gevestigd en de andere (LCT) ten zuiden ervan. Zo kunnen ze onder andere besparen op de kosten voor het last mile vervoer per vrachtwagen”.

“Met de joint venture kunnen we ook de processen optimaliseren en containervolumes met bestemming haven van Antwerpen of andere zeehavens bundelen” zegt gemels nog.

De andere terminal van DP World Inland in België (Antwerp East , een joint venture met het Havenbedrijf Antwerpen) maakt geen deel uit van de nieuwe joint venture. Ook de overige intermodale activiteiten van Tercofin (Rail Terminal Liège en het binnenvaartbedrijf TFC) zijn niet betrokken.

(Copyright foto: SPW-DPVNI)

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!