LEZ: oude bestelwagens uit Brussel verbannen

 29/12/2017  Claude Yvens  Van
LEZ: oude bestelwagens uit Brussel verbannen

Op 1 januari wordt in de 19 Brusselse gemeenten de lage-emissiezone (LEZ) van kracht. Concreet betekent dit dat lichte bedrijfsvoertuigen van vóór 1998 op diesel er niet langer mogen rondrijden.

De LEZ in Brussel zal ongeveer hetzelfde principe volgen als de zone die al sinds 1 februari in Antwerpen geldt. Tussen 2018 en 2025 zal de minimale Euronorm om toegang tot de lage-emissiezone te krijgen jaarlijks systematisch worden verhoogd, te beginnen bij de dieselmotoren (zo zullen de Euro 5-motoren pas in 2025 uit het verkeer worden geweerd). En in tegenstelling tot voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven, hoeven Belgische voertuigen niet in het systeem te worden geregistreerd.

Verboden voertuigen mogen niettemin acht dagen per jaar in de hoofdstad rijden, op voorwaarde dat ze zichtbaar een (betalend) vignet meevoeren dat 35 euro per dag kost (onder voorbehoud van goedkeuring door het Brussels parlement).

Tijdens de overgangsperiode van negen maanden worden alleen waarschuwingen gegeven. Vanaf 1 oktober 2018 wordt elke inbreuk op de LEZ met een administratieve boete bestraft.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!