Leerstoel Dennie Lockefeer moet toekomstvisie binnenvaart stimuleren

 23/09/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, Multimodaal
Leerstoel Dennie Lockefeer moet toekomstvisie binnenvaart stimuleren

Ter nagedachtenis van Dennie Lockefeer richt de Universiteit Antwerpen samen met Van Moer Logistics en 24 andere bedrijven de ‘Leerstoel Dennie Lockefeer’ op. Met deze leerstoel, gefinancierd via crowdfunding, willen ze een duurzame toekomstvisie uitwerken voor de binnenvaart.

Dennie Lockefeer, managing director Port & Intermodal Logistics bij Van Moer Logistics, overleed in januari op amper 42 jarige leeftijd. Hij was gekend voor zijn inzichten en expertise op gebied van binnenvaart. Hij werd vaak geconsulteerd door academici en werd veelvuldig gevraagd om zijn kennis te delen met studenten en professoren.

De leerstoel, met prof. Dr. Christa Sys (UAntwerpen) als stuwende kracht, zal op zoek gaan naar een toekomstvisie voor de binnenvaart. Ze zal uit een doctoraat bestaan en inzetten op drie pijlers: onderzoek, onderwijs en dienstverlening.

Op vlak van onderzoek zijn de doelstellingen van de Leerstoel zijn viervoudig: analyseren of nieuwe (terminal) capaciteit kan bijdragen tot vlottere doorloopplanning van de binnenvaart en een efficiëntere benutting van de overslagcapaciteit voor de binnenvaart; definiëren van de bottlenecks in de ontbrekende integratieschakel tussen deepsea/inland terminal en warehouse; ontwikkelen van efficiënte en effectieve indicatoren/instrumenten voor de binnenvaart; en onderzoeken van de relatie normale ROI –positieve cashflow – noodzakelijke investeringen

Jaarlijks zal een prijs ingericht worden voor de beste thesis m.b.t. de binnenvaart. Tevens wordt een tweejaarlijkse fee voor de Antwerp Inland Navigation School uitgereikt. Ook worden de komende academiejaren jaarlijks lezingen georganiseerd.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!