Kilometerheffing: Zeebrugge vraagt volledige ontheffing N49

 28/01/2016  Claude Yvens  News Logistics, Multimodaal
Kilometerheffing: Zeebrugge vraagt volledige ontheffing N49

De Zeebrugse havengemeenschap vraagt dat de N49 als “belangrijke interportuaire as” over het hele traject tot in Antwerpen vrijgesteld wordt van de kilometerheffing. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts lijkt niet op dit verzoek te willen ingaan.

De Vlaamse regering besliste vorig jaar de vier Vlaamse zeehavens vrij te stellen van de kilometerheffing op het vrachtverkeer. Het deel van de N49 tussen Westkapelle (bij Zeebrugge) en Zelzate (ten noorden van Gent) werd eveneens uit het toepassingsgebied van de nieuwe wegentaks gehaald, net als een aantal andere wegen in de buurt van de kusthaven.

Die gedeeltelijke vrijstelling op de N49 is ontoereikend, vindt onder meer APZI, de vereniging van Zeebrugse havenondernemingen. “Door zijn ligging zal Zeebrugge het sterkst getroffen worden. Daarom moet de vrijstelling van de heffing op het volledige traject van de N49 gelden en niet enkel tot in Zelzate.”

In Zeebrugge wordt als bijkomend argument de nauwere samenwerking met Antwerpen in de containersector naar voor geschoven. De Vlaamse regering juicht die toe in het raam van Flanders Port Area.

Minister Ben Weyts had er op de nieuwjaarsreceptie van de haven van Zeebrugge geen oren naar. De vrijstelling van de westelijke helft van de N49 vindt hij logisch omdat dat deel van de verbinding nog niet omgevormd is tot een volwaardige snelweg. Een uitbreiding over het hele traject zou dan weer haaks staan op de inspanningen om alternatieve transportmodi te bevorderen, oordeelde hij.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!