Kilometerheffing: Wallonië heeft zijn EETS verklaring gepubliceerd

 22/02/2016  Claude Yvens  News Transport, Wetgeving
Kilometerheffing: Wallonië heeft zijn EETS verklaring gepubliceerd

Het is Axxès die het aankondigt: Sofico heeft voor rekening van het Waals Gewest, zijn EETS Domain Statement gepubliceerd.

De opening van de markt van de kilometerheffing voor concurrenten van Satellic is in een serieuze versnelling terechtgekomen. Axxès, de eerste die zich uitriep als een concurrent voor Satellic, kondigt immers in een persbericht aan dat Sofico zijn sectorverklaring (Domain Statement) heeft gepubliceerd. Sofico van zijn kant bevestigt de informatie op zijn website, maar preciseert dat de SET sectorverklaring van SOFICO gezien moet worden in combinatie met de sectorverklaringen van de andere Belgische tolinningspartijen die bij de kilometerheffing voor trucks betrokken zijn.

“Deze publicatie bevestigt dat de gewesten en SOFICO klaar zijn om de markt voor concurrentie te openen vanaf 1 april 2016”, verklaart Jérôme Lejeune, voorzitter van Axxès. Het Franse bedrijf kondigt eveneens aan dat het met succes een reeks testen heeft afgewerkt, die nodig zijn voor hun definitieve erkenning. Dit punt werd nog niet bevestigd op de website van Viapass. “Axxès heeft zich momenteel gepositioneerd als een betrouwbaar, praktisch en interoperabel alternatief voor de oplossing die Satellic aanbiedt. Axxès levert een echte meerwaarde aan het project. Onze vloot en de opening naar de concurrentie zorgen ervoor dat de gewesten en Viapass een geslaagde lancering zullen kennen”, verzekert Jérôme Lejeune.

De OBU van Axxès heeft inderdaad het voordeel dat hij interoperabel is met (onder andere) de Franse tolbetalingen, waardoor een vervoerder geen twee verschillende OBU’s/betalingsbadges zal moeten gebruiken.