Kilometerheffing: het Waals Gewest veroordeeld voor zijn controlemethodes

 15/01/2019  Claude Yvens  Wetgeving
Kilometerheffing: het Waals Gewest veroordeeld voor zijn controlemethodes

De rechtbank van eerste aanleg van Namen heeft een oordeel geveld dat de belastingdiensten van het Waals Gewest veroordeelt in het kader van een klacht die door een buitenlandse transporteur was ingediend nadat zijn voertuig was vastgezet voor het niet-betalen van de kilometerheffing. 

Sinds de kilometerheffing in Wallonië van kracht is, eisen de diensten van het DG07 ter plaatse de betaling van de verschuldigde som, anders wordt de vrachtwagen aan de kant gezet en worden de papieren van het voertuig ingehouden. Dit principe werd al aangevochten door de UPTR, die hierin een aanval ziet op de evenredigheidsbeginselen en op het vermoeden van onschuld, zeker omdat het vastzetten van voertuigen plaats heeft gevonden zonder dat het transportbedrijf vooraf op de hoogte was gebracht dat de er problemen met de kilometerheffing waren, en dat dit zelfs is gebeurd wanneer de boetes met recht waren betwist.

De rechtbank van Namen lijkt hen nu gelijk te geven, aangezien de uitspraak oordeelt dat “de Waalse regering een voertuig onterecht aan de kant heeft gezet en zich niet heeft gedragen zoals een normaal voorzichtige en toegewijde overheidsadministratie had gedaan die de principes van een goed bestuur wil respecteren”. Het Waals Gewest is veroordeeld tot de betaling van zo’n 4.000 euro schadevergoeding en intresten.

De UPTR laat trouwens weten dat ze haar advocaten opdracht heeft gegeven om een collectieve actie op te zetten voor schadevergoeding en intresten. De actie staat open voor zowel Belgische als buitenlandse transporteurs.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!