Kilometerheffing: Axxès werpt zich op als concurrent voor Satellic

 25/09/2015  Claude Yvens  Economie, Wetgeving, IT
Kilometerheffing: Axxès werpt zich op als concurrent voor Satellic

Axxès lanceert vanaf vandaag op zijn internetsite een voorinschrijvingsprocedure voor transporteurs, die zich in regel moeten stellen met de toekomstige Belgische kilometerheffing. Achter deze aankondiging gaan nog tal van onbeantwoorde vragen schuil, maar de concurrentiestrijd met Satellic is duidelijk begonnen.

Volgens onze informatie zou Axxès de enige zijn die over een badge beschikt, die technisch verenigbaar is met de technische voorwaarden van de Belgische kilometerheffing. Het Franse bedrijf herinnert er in zijn bericht trouwens aan dat transporteurs hun Viaxxès SAT badge ook kunnen gebruiken in Spanje, Portugal, Frankrijk en in de Liefkenshoektunnel in België. En dat dankzij de DSRC technologie, waarmee men door de satelliettechnologie ervan ook het toekomstige belaste wegennet in België kan gebruiken.

Het dient gezegd dat de commerciële belangen van formaat zjin: Axxès kondigt aan dat het al 250.000 Viaxxès SAT badges in Europa in gebruik heeft. Indien blijkt dat met deze badges de Belgische kilometerheffing betaald kan worden, dan zijn dat evenveel OBU’s die Satellic niet zal kunnen installeren. Een serieuze aderlating voor het consortium dat de openbare aanbesteding van Viapass had binnengehaald. Satellic is trouwens verplicht om de technische voorwaarden, waaraan een badge of een OBU moet beantwoorden om compatibel te zijn met het Viapass systeem, mee de delen aan zijn concurrenten. Er heeft hierover vorige week een vergadering plaatsgevonden, maar wij hebben niemand bij Axxès kunnen bereiken om ons te bevestigen dat de aankondiging van vandaag betekent dat Axxès al deze informatie inderdaad in handen heeft gekregen.

Om alles te weten over de Viapass kilometerheffing, kunt u ons Truckpedia dossier lezen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!