Jacques Dehalu: “Sofico zal klaar zijn op 1 april”

 30/03/2016  Claude Yvens  News Transport
Jacques Dehalu: “Sofico zal klaar zijn op 1 april”

In tegenstelling wat onze collega’s van L’Echo gisteren aankondigden, zal het facturatiesysteem voor de kilometerheffing in Wallonië vrijdag weldegelijk klaar zijn. Dat is ten minste wat Jacques Dehalu, afgevaardigd bestuurder van Sofico ons garandeert.

In de marge van de persconferentie die de lancering van de kilometerheffing bevestigde, legde Jacques Dehalu ons uit dat alle software van Sofico getest en goedgekeurd werd op 23 maart. “En dat geldt ook voor hun compatibiliteit met de systemen van Satellic. Wij zijn ook klaar om andere EETS dienstverleners te ontvangen”, aldus Dehalu. Hij is klaar om 200.000 truckbewegingen per dag te registreren en 1 miljoen facturen per maand uit te schrijven op basis van een factuur om de twee weken. Wat de verwachte opbrengst betreft, lijkt het erop dat het in het eerste jaar om een bedrag tussen 200 en 220 miljoen euro zal gaan en op ongeveer 300 miljoen euro voor een volledig jaar.

Ongeveer 85% van deze som zal gebruikt worden voor het Waalse structurele wegennet. Jacques Dehalu: “Wij zullen in de eerste plaats onze inspanningen voortzetten voor de diepgaande renovatie van het bestaande wegennet, waarbij we de veiligheidsgebonden projecten voorrang zullen geven. Op dit vlak werd trouwens al één kilometer op vijf gerenoveerd, of ongeveer 600 km. Zodra het structurele wegennet gerenoveerd is, zullen we het principe van cyclisch onderhoud kunnen introduceren, waarbij we het wegdek om de 7 of 8 jaar zullen hernieuwen.” De gegenereerde inkomsten van de kilometerheffing zullen gepaard gaan met een aanpassing naar beneden van de dotaties die de Waalse regering aan Sofico geeft. “Maar niet tot de opheffing ervan. Vergeet niet dat ook andere voertuigen dan trucks het Waalse wegennet gebruiken”, voegt Dehalu eraan toe.
DSCN0002

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!