ITLB-enquête: de betalingstermijnen worden korter

 18/03/2019  Claude Yvens  Economie
ITLB-enquête: de betalingstermijnen worden korter

Het ITLB heeft het jaaroverzicht gepubliceerd van de conjunctuurenquête die het bij de Belgische transporteurs heeft gehouden. Naast de te verwachten opmerkingen over de conjunctuur, de stijging van de kostprijs en de problemen om goede chauffeurs te vinden, lezen we er enkele interessante vaststellingen.

Zo lijkt de aanwerving van personeel zijn hoogtepunt tijdens het derde kwartaal te hebben bereikt. Dat is normaal, maar de rondvraag toont toch dat de sector intussen minder koortsachtig op zoek is naar nieuwe werknemers: in 2018 meldde 23,3% van de ondervraagde bedrijven een vacature te hebben, terwijl dat in 2017 nog 39,7% was. De tendens blijft wel nog in stijgende lijn voor de chauffeurs (35,9% tegen 30,3% in 2017) en voor arbeiders die geen chauffeur zijn (8,2% tegenover 5,5% in 2017)

Een ander interessant cijfer: de betalingstermijnen vertonen een duidelijke daling. Twee jaar geleden bedroeg de gemiddelde betalingstermijn waar de Belgische transporteurs op moesten wachten 52 dagen. In 2018 is dat aantal teruggevallen tot 43 dagen. De daling is spectaculair bij kleine ondernemingen, terwijl grote bedrijven hun betalingstermijn dan weer zagen toenemen van 52 naar 55 dagen.

We vermelden nog dat de afstandscoëfficiënt met lading licht is gedaald van 70,3% naar 70,1% en dat het aantal bedrijven met liquiditeitsproblemen licht is gegroeid, van 9,4% naar 11,6%.

Lees alles over ITLB in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!