[INTERVIEW] Yves Smets (Ivemar): “De mobiliteit en de kilometerheffing zijn onze grootste zorgen”

 24/03/2016  Yannick Haesevoets  News Transport
[INTERVIEW] Yves Smets (Ivemar): “De mobiliteit en de kilometerheffing zijn onze grootste zorgen”

Ivemar werd recent nog bekroond tot “Gazelle” in de categorie ‘Kleine Ondernemingen’ van Vlaams Brabant. Ivemar is gespecialiseerd in gekoeld transport, vooral voor de farmaceutische sector. Het bedrijf uit Halle werd in 2003 opgericht en zal de kaap van 7 miljoen euro omzet dit jaar overschrijden, een stijging van 6 procent.

Aanvankelijk was het bedrijf actief in de transport en de recyclage van afval, maar door de grote vraag van de farmaceutische sector en de voedingsindustrie evolueerde Ivemar richting het gekoelde transport. 70 procent van de omzet van het bedrijf wordt vandaag gerealiseerd dankzij de farmaceutische sector. De overige 30 procent is vooral afkomstig van de voedingsindustrie. 5 jaar geleden werden de recyclageactiviteiten stopgezet.

Ivemar heeft in 2015 de bouw van een gloednieuw geconditioneerd magazijn voltooid, gelegen in Saintes nabij Halle. Dit magazijn is in staat om 1.250 farmaceutische paletten op te slaan. Yves Smets, oprichter van het bedrijf: “Met 53 voertuigen zijn we geen kleine speler meer, maar we zijn nog steeds flexibel genoeg om aan de specifieke behoeften van de klanten te beantwoorden.”

Milieuvriendelijke voertuigen
30 à 40 procent van de voertuigen van Ivemar rijden rond in het buitenland en ook luchtvervoer is een mogelijkheid. Onder de kopzorgen van Yves Smets behoren de mobiliteitsproblemen in Brussel en omstreken. Evenals de kilometerheffing die eraan zit te komen, vooral omdat de belasting geen compensatie voorziet voor de milieuvriendelijke voertuigen. “We werken momenteel al met twee CNG-bestelwagens en we willen zeker verder investeren in dit soort voertuigen. Maar de autoriteiten doen helemaal niets om dit aan te moedigen”, legt Yves Smets uit, die denkt dat vele bedrijven geen beroep zullen doen op ecologische technologieën door de lage olieprijs.

Toch heeft Ivemar vertrouwen in de toekomst en wil het graag de nichesector waarin het nu zit verder verankeren.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!