[INTERVIEW] TDL Group: “Overname ‘fresh’ activiteiten van XPO Logistics is een ‘strategische’ opportuniteit”

 10/09/2015  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
[INTERVIEW] TDL Group: “Overname ‘fresh’ activiteiten van XPO Logistics is een ‘strategische’ opportuniteit”

Op 1 september nam TDL Group uit Limburg de fresh-activiteiten over van XPO Logistics. Die activiteiten omvatten voornamelijk de logistiek en transport voor Ter Beke, een belangrijke beursgenoteerd Belgische producent van verse voeding met klanten in tien Europese landen.

“We nemen de volledige vers-divisie over van XPO Logistics, het vroegere Norbert Dentressangle. Zij behouden hun ‘frozen’ activiteiten, maar beslisten om de ‘fresh’ activiteiten af te stoten”, zegt commercieel directeur Kristof Van Lommel van TDL Group. In 2014 draaide TDL nog een omzet van om en bij de 70 miljoen euro, waarbij geen enkele klant verantwoordelijk is voor meer dan vijf procent van het totaal. De overname zal het gediversifieerde karakter van de klantenportefeuille niet veranderen, geeft Van Lommel aan.

“We willen een key speler zijn op vlak van de distributie van verse producten in de Benelux en Frankrijk”, legt hij de link met de strategie van de groep uit. “Aan de ene kant groeien we organisch mee met onze klanten. Aan de andere kant doen we strategische overnames zoals deze.” In 2013 nam TDL Group nog Cardon Logistique uit Doornik over, wat vooral om geografische redenen en versterking van de marktpositie belangrijk was.

De overname van de activiteiten van XPO Logistics, met naast grote klant Ter Beke nog een tiental kleinere klanten, betreft zowel de transport als het warehouse. Het crossdock-distributiecentrum in Kallo maakt er integraal deel van uit. “Vandaag – en dat gaat niet veranderen – gaat alles wat Ter Beke produceert rechtstreeks naar Kallo. Van daar wordt het verdeeld. We hebben ook de medewerkers in Kallo dadelijk betrokken bij het verhaal.” Van Lommel benadrukt dat de dertigtal medewerkers in Kallo aan de slag blijven.

Optimalisatie

Terwijl de versafdeling van XPO Logistics zo goed als uitsluitend voor Ter Beke werkte, kan TDL binnen de bredere klantenportefeuille op zoek naar optimalisaties in de goederenstromen. “Dáár lag voor ons de strategische opportuniteit”, zegt Van Lommel. “En uiteraard gaat dat ook op de los-adressen voordelen bieden, gezien de beladingsgraad van onze wagens hoger zal zijn en de volumes dus geconcentreerder zullen toekomen.”

Kristof Van Lommel vervolgt: “In eerste instantie hebben we het Ter Beke-contract overgenomen, maar in tweede instantie zullen we de dienstverlening aan Ter Beke verder integreren in onze activiteiten, waardoor we voordeel kunnen halen uit de schaalgrootte. Dat is een optimalisatie voor beiden.”

Voor de vers-activiteiten werkte XPO Logistics met een zestal onderaannemers die de outbound trafieken vanuit de fabrieken naar het crossdock-platform en de verdere levering naar de klanten van Ter Beke verzorgden. TDL voerde in de aanloop van de overname met elk van die onderaannemers gesprekken en verzekerde hen dat er ook nu nog een beroep op hen zal gedaan worden, zij het dat de optimalisatie wél tot gevolg kan hebben dat er door een efficiëntere planning verder zal geïntegreerd worden met het bestaande TDL-netwerk.

“Als ik nu terugkijk op de geslaagde opstart, dan ben ik ervan overtuigd dat we dat succes te danken hebben, aan de sterke voorbereiding van het hele team”, besluit Kristof Van Lommel.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!