[IN BEELD] De steengroeve van Milieu: Eeuwig en immens

 21/03/2016  Yannick Haesevoets  News Transport
[IN BEELD] De steengroeve van Milieu: Eeuwig en immens

Haar naam lijkt uit een groen sprookje te komen. Maar hoewel haar natuurlijke kracht je bij een bezoek zal overdonderen, is de steengroeve van Milieu (Doornik-Antoing) pure werkelijkheid. Jaarlijks wordt hier 9 tot 10 ton steen gewonnen. Terwijl wielladers en kipauto’s er in een onafgebroken ballet af en aan rijden, voorziet de groeve niet alleen Holcim Granulaten maar ook de naburige fabriek CCB van steen. Daar komen elke dag tot 1200 trucks granulaten en cement laden en grondstoffen lossen.

photo-4-w800-h600

CCB maakt deel uit van Italcimenti Group, de vijfde grootste cementproducent ter wereld. Uit die gemeenschappelijke uitbating van de groeves met Holcim is de Société des Carrières du Tournaisis (SCT) voortgekomen die momenteel de steengroeve van Milieu uitbaat. Die ligt deels in de gemeente Antoing en deels in Doornik en is een van de grootste kalksteengroeves van Europa. Doordat ze uit banken is opgebouwd, is er op acht niveaus toegang tot de afzettingslagen waardoor rotsen met verschillende eigenschappen gelijktijdig kunnen worden bewerkt. Zo kunnen de granulaat- en cementfilières tegelijk blijven draaien en worden ze van zo’n 10 miljoen grondstof per jaar voorzien.

photo-8-w800-h600

Van de steengroeve tot het afgewerkte product
In de steengroeve wordt de klok rond gewerkt en dit van maandag tot vrijdag. De kapteams werken in drie ploegen. 120 mensen in totaal. Het grootste deel van hen werkt in de productie – het verladen en het transport is goed voor ongeveer 50% van de exploitatiekosten – maar er zijn ook de onderhoudsploegen en het administratief personeel.

“Het concept is eenvoudig”, legt Eric Halleux, Exploitatiedirecteur van SCT, uit. “Elke dag voeren we een explosie uit. Op die manier kan dan 50.000 ton steen worden gekapt. Waarna de laders de kipauto’s moeten vullen die de twee breekmachines op de site van steen voorzien.”

photo-9-w800-h600

De Doornikse fabriek van Italcementi verkoopt 4,5 miljoen ton granulaat per jaar. Ze produceert en verkoopt ook bijna 2 miljoen ton cement. Dit betekent dat er dagelijks zo’n 600 opleggers (kippers) granulaat en 300 tankwagens cement komen laden. Daar komen dan nog een honderdtal voertuigen bij die de fabriek van energie (stookolie en cokes) en grondstoffen voor de cementproductie (hoogovenslakken, pyriet en vliegas) voorzien. Alles samen dus 1000 trucks, met uitschieters van 1200 vrachtwagens tijdens de piekmaanden in de bouwsector.

photo-5-w800-h600

photo-1-w800-h600

photo-2-w800-h600

photo-3-w800-h600

photo-6-w800-h600

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!