“Ik zie 2018 helemaal zitten” #1: Joris Nauwelaerts (Mervielde)

 16/01/2018  Timothy Vermeir  Economie
“Ik zie 2018 helemaal zitten” #1: Joris Nauwelaerts (Mervielde)

“2017 was een druk jaar waarin we eigenlijk geen dalperiode hebben gekend terug. Na de zomer was er zelfs een erg grote vraag vanuit de industrie”, zegt Joris Nauwelaerts (Business Development at Transport Mervielde).

Die grote vraag kwam er vanuit de bestaande klanten die meer transport nodig hadden, als vanuit nieuwe klanten. Voor sommige uit die laatste groep moest het bedrijf zelfs af en toe eerlijkheidshalve aangeven dat de opdracht er niet meer bij kon, “al proberen we geen opdrachten te weigeren”, klinkt het. Wat 2018 zal brengen? “Op dit moment hebben we van onze klanten zeker nog geen signalen ontvangen dat het volgend jaar minder zal zijn”, klinkt het begin december (alle interviews voor dit artikel vonden dan plaats, nvdr).

Toenemende vraag betekent echter niet dat de marges ook toenemen. “In de transportsector blijft het rendement onder druk staan, en ik verwacht geen grote wijzigingen op dat vlak. We zitten bovendien vaak in tenders, en je kan halfweg de contractperiode niet de prijs aanpassen omdat de vraag stijgt. En wanneer een nieuwe tender moet worden onderhandeld, dan merk je toch telkens weer dat het spel hard gespeeld wordt en dat bedrijven vooral hun volumes niet willen kwijt spelen.”

Ook bij Transport Mervielde is de kwaliteit van de chauffeurs belangrijk. De onderneming, die vooral tanktransporten uitvoert voor de petrochemische industrie, kijkt bezorgd naar te geringe instroom. “Bovendien komt er voor ons een extra ‘filter’ bij, omdat we chauffeurs zoeken die de handelingen met onze vloeistoffen onder de knie hebben, die met operators kunnen communiceren… We hebben ook vaak nood aan chauffeurs met een ADR-rijbewijs”. De onderneming kan dus niet sneller groeien dan dat het chauffeurs kan aantrekken.

“In de transportsector blijft het rendement onder druk staan, en ik verwacht geen grote wijzigingen op dat vlak” (Joris Nauwelaerts – Mervielde)

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!