IAA: Bosch elektrificeert de oplegger

 30/08/2018  Claude Yvens  Andere leveranciers
IAA: Bosch elektrificeert de oplegger

Een van de thema’s die Bosch op het salon van Hannover uitwerkt, is de elektrificering van de oplegger. De belangrijkste nieuwigheid op dat vlak is een as die energie recupereert.

Die nieuwe Bosch-as bevat twee elektrische motors, één in elke naaf. De energie die door de drie assen van een klassieke trailer wordt gerecupereerd kan in een hoogvoltagebatterij worden opgeslagen en daarna naar andere energieverbruikers op de oplegger worden doorgestuurd. Dit is bijzonder interessant voor temperatuurgecontroleerd vervoer. Als een elektrische koelgroep wordt gebruikt, kan met dit systeem volgens Bosch jaarlijks 9000 liter diesel worden uitgespaard. Bosch laat bovendien weten dat de elektromotor om de kinetische energie te recupereren ook kan worden gebruikt om sneller op te trekken of het startvermogen op een helling te vergroten, wat ook brandstof bespaart, maar dit keer op niveau van de trekker.

Naar automatisch parkeren

De elektrische motors zijn krachtig genoeg opdat de oplegger zich alleen kan verplaatsen. Dat zou het dus mogelijk maken om een trailer met twee elektrische assen te ontwikkelen die zichzelf kan parkeren, zonder hulp van een terminaltrekker en met een eenvoudig commando vanop afstand.

Bosch zal die elektrische as voor nieuwe trailers of als retrofit-oplossing aanbieden en schat dat de meerkosten van de aankoop binnen twee jaar moeten zijn afgeschreven.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!