Hyundai onthult de serie-uitvoering van zijn truck op waterstof

 26/09/2019  Claude Yvens  Trucks
Hyundai onthult de serie-uitvoering van zijn truck op waterstof

Hyundai heeft in Zwitserland nieuwe details over zijn H2 Xcient bekendgemaakt. Het is de eerste vrachtwagen met brandstofcel in serie-uitvoering die in Europa zal worden ingeschreven.

Dat Hyundai die mededeling in Zwitserland deed, was niet toevallig. Het is immers daar dat de eerste duizend exemplaren van de H2 Xcient zullen worden ingeschreven. Dit gebeurt in het kader van een groot project dat tijdens het laatste salon van Hannover is aangekondigd. De H2 Xcient heeft een elektrische motor van 190 kW met twee parallel verbonden packs brandstofcellen van elk 95 kW. De zeven tanks kunnen 35 kg waterstof bevatten en volgens Hyundai heeft de H2 Xcient hiermee een actieradius van zo’n vierhonderd kilometer.

Het belang van het Zwitserse pilootproject zit hem ook in de link met het ecosysteem. Het heeft namelijk een luik ‘infrastructuur’: de constructeur werkt samen met plaatselijke partners om vanuit hernieuwbare energiebronnen waterstof te produceren en die daarna bij de klanten af te leveren. Er wordt over nagedacht om het concept ook naar andere landen uit te breiden (Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en Nederland). Als dit lukt, kan Hyundai zijn ambities verhogen tot 1600 verkochte trucks in Europa tegen 2025.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!