Hoppecke installeert volledig uitgeruste laadzaal voor Dow Corning

 19/01/2012  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Hoppecke installeert volledig uitgeruste laadzaal voor Dow Corning

Naast de verkoop en het onderhoud van batterijen voor magazijntoestellen legt Hoppecke Professional zich ook toe op het volledig inrichten van laadzalen, een nieuwe trend in de Belgische logistieke sector. Zo mocht Hoppecke onlangs ook het nieuwe logistieke centrum van Dow Corning in Feluy van een moderne laadzaal voorzien.

Project Manager Dave Libouton: “Veel logistieke gebouwen kampen met een acuut plaatstekort, en willen dus iedere palletplaats optimaal benutten. Bedrijven die in shifts werken of wiens toestellen meer dan 1.200 uur per jaar operationeel zijn, moeten extra ruimte voorzien om de lege batterijen van de heftrucks weer op te laden na een batterijwissel. Vaak gaat dan kostbare stockageruimte verloren, terwijl wij er vaak net in slagen om de verloren ruimtes – die er vrijwel altijd zijn – te benutten. Het project voor Dow Corning is in vele opzichten een droomproject, aangezien we de laadzaal van A tot Z naar onze hand hebben kunnen zetten.”

Voor Hoppecke betekent dat vooral dat de laadzaal of laadinstallatie naadloos aansluit bij de bestaande bedrijfsprocessen, zodat de efficiëntie in het magazijn aanzienlijk toeneemt. Libouton: “Voor we aan een dergelijk project beginnen, tekent ons studiedepartement een eerste animatie met AUTO CAD. We gaan na welke opties een bijkomend operationeel voordeel opleveren, en proberen zo tot een finaal concept te komen in samenspraak met de klant.” Hoppecke zorgt voor de plaatsing van de batterijladers en de wisselsystemen, ontfermt zich over de elektrische bekabeling, en treft tot slot ook de nodige veiligheidsmaatregelen.

Libouton: “Voor Dow Corning maakten we een wisselbak op maat die voorzien is van een elektromagneet, extra beveiligingsklemmen en tot slot ook sensoren die ervoor zorgen dat de wisselbak geïmmobiliseerd blijft wanneer de batterij niet correct is vastgemaakt.”

Multicharger

Dow Corning opteerde als één van de eerste bedrijven in België voor de nieuwe Multicharger-batterijladers die Hoppecke sinds kort aanbiedt. Met de HTG Multichargertechnologie kunnen tot 8 laadpunten op één en dezelfde lader worden aangesloten. “De Multicharger kan ook makkelijk gescheiden worden van de laadpunten die hij bedient, zodat de wettelijke marge van 50 cm meteen omzeild wordt”, aldus Libouton. “Zo neemt de laadinstallatie zelf een zo klein mogelijke oppervlakte in, terwijl de laders veilig weggeborgen staan, bijvoorbeeld in de verloren ruimte achter een trap.”

Hoppecke streeft als batterijproducent naar een zo lang mogelijke levensduur voor zijn producten. Het ontwikkelde daarom een batterijmanagementsysteem dat voor een optimaal gebruik en een optimale rotatie van het batterijenbestand zorgt. Libouton: “Wat we vaak zien in magazijnen is dat de gebruiker altijd de dichtstbijzijnde batterij neemt. Daardoor vermindert de levensduur van de batterijen die te vaak gebruikt worden, maar ook die van de batterijen die quasi nooit gewisseld worden. Het beheersysteem van Hoppecke kent de gebruiker zelf een batterij toe, zodat iedere batterij optimaal gebruikt wordt. Een andere, goedkopere optie is dat we de laadinstallatie uitrusten met een batterij-indicator die de status van elke batterij weergeeft.”

In een tweede fase zal het energiebeheersysteem van Hoppecke ook in staat zijn om het energieverbruik te sturen in functie van een aantal verbruikslimieten. Het zogeheten ‘peak shaving’ vermijdt dure pieken in het stroomverbruik door het opladen van bepaalde batterijen uit te stellen of te vertragen. “Op die manier beknibbelen we ook op de totale elektriciteitsfactuur, waardoor de extra investering zichzelf na verloop van tijd dubbel en dik terugverdient”, zo besluit Libouton.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!