Hoe rijd je ergonomisch met een heftruck? (B-Close Logistic Tips)

 30/01/2019  Yannick Haesevoets  Expertise Center, Logistics
Hoe rijd je ergonomisch met een heftruck? (B-Close Logistic Tips)

Heftruckchauffeurs hebben af en toe last van fysieke klachten te wijten aan hun dagelijkse activiteiten. Met een goede preventie, kan de belasting drastisch verlaagt worden.

Rug
Belangrijk is daarom om de stoel zo goed mogelijk in te stellen. Dit kan door de stoel voor- of achteruit te schuiven en door de rugleuning juist in te stellen. Met het dempingsysteem kan het lichaamsgewicht ingesteld worden. Vermijd daarnaast zo veel mogelijk oneffenheden en putten. En vooral, rij niet te wild.

Nek
Bij het achteruitrijden kan je de romp het best een stukje meedraaien, met steun op de rugleuning. Zo wordt de nek minder belast. Probeer daarom zoveel mogelijk vooruit te rijden, tenminste wanneer je een kleine last vervoert waar je overheen kan kijken.

Enkels
Hou je goed vast aan de handvatten of profielen van de beschermkooi bij het afstappen. Spring nooit van een heftruck. Draag altijd veiligheidsschoenen van het hoogste type. Indien mogelijk, voorzie je slipzolen. Dit is trouwens standaard voor elke werknemer op een werf of in een logistieke omgeving.

Kledij
Last but not least. Voorzie telkens aangepaste kleding. Als je het koud hebt, functioneren de spieren minder goed, met een verhoogt risico op letsels tot gevolg. Zorg ook telkens voor gemakkelijke kledij, zodat dit je bewegingen niet verhinderd.

Bekijk hier de Logistics Tips van B-Close.

Lees alles over B-Close in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!