Hoe pak je compliance aan om profijt te boeken?

 25/10/2016  Claude Yvens  News Logistics, ICT & Magazijninrichting
Hoe pak je compliance aan om profijt te boeken?

Voor vele transportbedrijven is compliance een tijdrovende en kostelijke post. De afgelopen jaren is compliance nochtans bij veel internationale bedrijven op de agenda komen te staan. Zij proberen een nieuwe aanpak te creëren. Een goede strategie kan heel wat voordelen opleveren. Dat zegt Eric Geerts, Director Product Management, EU Customs, Ports & Ocean Shipment Services bij Descartes, in zijn blog.

Je kunt het complete douaneproces beperken tot alleen het ingeven van aangiften, maar ook breder zien als onderdeel van een geoptimaliseerde supply chain. De invoering van de Union Customs Code eerder dit jaar biedt in dat verband goede handvaten. Het is duidelijk dat de UCC het belang van compliance verder versterkt. Het verkrijgen van de Authorised Economic Operator-status (AEO) is key en daarvoor is het nodig dat bedrijven hun interne douane-expertise en -procedures op orde hebben. Die status maakt het ook mogelijk om gebruik te maken van vereenvoudigde procedures en nieuwe UCC-concepten, zoals self-assessment en centralized clearance.

Voordelen
Compliance kan dus zorgen voor vereenvoudigde procedures, alsook voor lagere kosten en een kleinere kans op vertraging of blokkage bij het transport van goederen. Praktische voorbeelden in dit verband zijn:

  • de juiste goederenclassificatie (op basis van het nieuwe Binding Tariff Information-systeem) zorgt ervoor dat een bedrijf niet teveel betaalt aan invoerrechten en belastingen, en zeker is van het gebruik van de juiste code;
  • kennis van handelsverdragen en preferentiële tarieven zorgt ervoor dat een organisatie de goederenstromen optimaal kan organiseren;
  • het opzetten van green lanes met partners in de keten zorgt voor een vlottere goederenstroom met kans op minder controles. Deze zogenoemde secure of trusted trade lanes staan nog in de kinderschoenen, maar zijn zeer veelbelovend;
  • Systemen voor denied party screening, embargo checks en export control checks vermijden boetes en vertragingen, en tonen aan de overheid dat een organisatie over de nodige controles beschikt.

“Ik zie voor bedrijven met internationaal handelsverkeer kansen op het gebied van compliance. Dit kan alleen ondersteund worden met de juiste tools en IT-systemen. De technologie is beschikbaar – deze strategisch inzetten en op de juiste manier gebruiken, is de volgende stap”, besluit Eric Geerts.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!