Het Waalse rivierverkeer groeit licht

 23/01/2017  TransportMedia  Multimodaal
Het Waalse rivierverkeer groeit licht

Het tonnage dat over de Waalse waterwegen wordt vervoerd, is in 2016 met 1.1% toegenomen. Een lichte stijging dus, vooral naar het einde van het jaar toe. 

Het eerste halfjaar, dat volgde op een slecht tweede halfjaar van 2015, werd immers gekenmerkt door een terugval van het transport. Vanaf september is daar geleidelijk aan verandering in gekomen en de stijging is in het vierde kwartaal nog toegenomen, wat erop lijkt te wijzen dat het economische herstel de negatieve gevolgen van het einde van de warme fase van de Luikse staalindustrie aan het wegwerken is.
De sectoren die het meest tot die algemene prestatie hebben bijgedragen, zijn de chemische producten (+ 16.2%), de ertsen (+ 20%, vooral bij transitoverkeer) en de meststoffen (+ 5%). Ook het containervervoer stijgt met 30% naar 80.000 TEU. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het toegenomen verkeer tussen Antwerpen en Luik (het verkeer op het Waalse deel van het Albertkanaal is met meer dan 10% gegroeid). Verder merken we nog een sterke verhoging van het transitoverkeer, maar daarnaast ook een aanhoudende daling van het verkeer binnen Wallonië.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!