Het Europese Parlement stemt voor een zeer sociaal Mobiliteitspakket

 05/04/2019  Claude Yvens  Wetgeving
Het Europese Parlement stemt voor een zeer sociaal Mobiliteitspakket

Het Europese Parlement heeft vandaag de definitieve tekst gestemd van het Mobiliteitspakket dat ter akkoord zal voorgelegd worden aan de Europese Raad. De belangrijkste nieuwigheid in de tekst is de introductie van een maximale periode van drie dagen voor cabotage en van een bevriezingsperiode voor cabotage van 60 uren.

Ondanks de oppositie van de Oost-Europese landen heeft het Europese Parlement een (kleine) meerderheid kunnen vinden om over verschillende topmaatregelen te stemmen die klaarheid kunnen brengen in de basisregels voor het wegtransport in Europa:

  • Cabotage zal beperkt worden tot drie dagen. In die dagen zal het aantal cabotageverrichtingen niet langer beperkt worden en de controle berust op de intelligente, digitale tachograaf waarmee automatisch grensoverschrijdingen zullen geregistreerd worden.
  • Na de drie dagen moeten de cabotagevoertuigen 60 uren (de fameuze ‘bevriezingsperiode’) in het land van inschrijving doorbrengen alvorens ze opnieuw kunnen ingezet worden voor cabotage.
  • Iedere onderneming geregistreerd in een land zal in dat land ‘belangrijke’ transportactiviteiten moeten uitvoeren, zonder dat in dit stadium nader wordt vastgelegd wat met ‘belangrijk’ bedoeld wordt.
  • Lichte bedrijfsvoertuigen die ingezet worden voor transport voor rekening van derden zullen onderworpen worden aan de tachograaf.
  • Het detacheren van werknemers zal gebeuren volgens regels, die nog moeten vastgelegd worden, voor het wegtransport, op een manier om te veel administratief werk te vermijden voor de ondernemingen omwille van de te grote verschillen in nationale reglementering. Het is deze maatregel die voor de kleinste meerderheid zorgde binnen het Parlement.
  • Het detacheren van werknemers zal ook gelden voor cabotage, maar niet voor transit en bilaterale operaties.
  • De chauffeurs moeten iedere vier weken terugkeren naar hun land van oorsprong.
  • De wekelijkse rust mag niet in de cabine genomen worden.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!