Heeft Alibaba een geheim distributiecentrum in België?

 30/05/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
Heeft Alibaba een geheim distributiecentrum in België?

Alibaba wil een distributiecentrum in Hamburg bouwen, meldt Wirtschafstswoche. Volgens het Duitse blad kan de Europese hub in België van de Chinese e-commerce gigant de groei van het pakjesverkeer naar Duitsland niet meer aan. Een logistieke hub in België? Niemand in de betrokken kringen heeft er ooit iets van gehoord. Ofwel vergist het blad zich, ofwel gaat het om bewust misleidende informatie. Of bestaat er een geheim logistiek platform om de Europese markt te testen?

Vandaag  vertrekken er 50.000 pakjes per dag naar de Duitse consumenten. De groei is zo snel, dat het dit jaar nog 100.000 per dag worden. “Als ons bedrijf op deze manier blijft groeien, zullen we een investering vanaf 2019 onderzoeken”, vertelde het bedrijf naar verluidt aan WirtschaftsWoche.

Volgens het artikel beschikt Alibaba dus reeds over een Europees logistiek centrum in België. Andere Duitse bronnen melden dat het zich in de nabijheid van een haven zou bevinden. Alibaba is voor de pers extreem moeilijk bereikbaar. Dus hebben we ons gericht tot twee mensen die het zouden moeten weten.

Een eerste is Bernard Piette, directeur van Logistics in Wallonia. Deze Waalse competitiviteitspool is sterk gericht op het aantrekken van Chinese bedrijven en heeft dan ook veel contacten met Chinese e-commercespelers en logistiekers. Hij valt uit de lucht.  “Nooit heb ik tijdens mijn contacten met de Chinezen gehoord dat zo’n Europese hub bestaat. Het kan dat Alibaba via het logistiek centrum van een logistiek bedrijf in België invoert, maar dat zou in zo’n klein wereldje bekend zijn. Het zou me dan ook echt verwonderen dat er in België een Europa-hub van Alibaba bestaat”, zegt hij.

Ook Patrick Hollenfeltz, directeur van ECDC Logistics,is bijzonder verrast door het nieuws. Zijn bedrijf verzorgt  logistieke diensten vanaf de luchthaven van Luik aan Chinese e-commerce-bedrijven, waaronder het modehuis SheIn. “Ik weet dat Alibaba een offensief voorbereidt in Europa en dat België hierin misschien een rol zal spelen, maar ik heb nog nooit gehoord dat dat bedrijf reeds een centrum in ons land heeft, en dat op de koop toe al operationeel is”. Hij vindt de info dan ook heel verwonderlijk.

Hollenfeltz sluit niet uit dat deze informatie aan Wirtschaftswoche is doelbewust misleidend is, om de concurrentie een rad voor de ogen te draaien. Alibaba is immers niet de enige die op de Europese markt focust. Amazon is erop gebrand om de markt te domineren en Alibaba’s aartsrivaal, JD.com, koestert ook grote Europese ambities.

Misschien is er nog een derde mogelijkheid. Het staat vast dat Alibaba op korte termijn van start wil gaan. Het zou in Duitsland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Bulgarije logistieke centra bouwen. Misschien is het nu al in het grootste geheim de markt en de logistiek aan te testen? Dat klinkt weinig waarschijnlijk, maar het is ook niet uit te sluiten…

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!