Haven Zeebrugge maakt balans van 2013 op

 23/12/2013  Yannick Haesevoets  Contract Logistics
Haven Zeebrugge maakt balans van 2013 op

Het behandelde goederenvolume in de Zeebrugse haven zal in 2013 op een zucht van de 43 miljoen ton eindigen, ten opzichte van 43,6 miljoen ton vorig jaar. Een heropleving in de trafieken met het Verenigd Koninkrijk, een stijging in het aantal nieuwe wagens, een status quo in de containers en een daling in het LNG volume kenmerken het voorbije jaar.

De cijfers voor de roll-on/roll-off stevenen af op een status quo: 12,5 miljoen ton.  Ten opzichte van een moeilijk 2012 zien de havenautoriteiten in de tweede jaarhelft van 2013 een heropleving van de trafieken op het Verenigd Koninkrijk. De papiervolumes op Scandinavië zijn echter gedaald. Het aantal nieuwe wagens in Zeebrugge neemt dit jaar toe met 10 procent, tot een totaal van ruim 1,92 miljoen stuks. Terwijl de verkoop van nieuwe wagens in de Europese markt stagneert, groeien de shortseatrafieken in Zeebrugge.

De containertrafieken kennen een lichte toename tot 20,5 miljoen ton of 2 miljoen TEU. Door de tragere groei van de wereldeconomie werden er gedurende de eerste helft van het jaar wereldwijd minder containers verscheept. Vanaf de maand juli konden er terug groeicijfers in de containertonnages worden genoteerd, mede door de nieuwe diensten Evergreen/Hanjin en CMA CGM FEMEX 1.

De vloeibare bulk tekent een daling op. De cijfers voor vloeibaar aardgas dalen 21 procent. 58 schepen laadden en losten 3,3 miljoen ton vloeibaar aardgas in Zeebrugge. De lagere aanvoer heeft te maken met de aanhoudende sterke vraag naar gas op de Aziatische energiemarkt.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!