H.Essers over gecontesteerde uitbreiding: “Aanplanting nieuw bos en 400 extra jobs”

 16/03/2016  Yannick Haesevoets  News Transport
H.Essers over gecontesteerde uitbreiding: “Aanplanting nieuw bos en 400 extra jobs”

De logistieke dienstverlener H.Essers beleefde enkele bewogen maanden. Nadat het Genkse bedrijf aankondigde om 12 hectare bos te kappen om de farma-afdeling verder uit te breiden, ontstond er een onvoorziene heisa. H.Essers gaf intussen toe niet transparant genoeg gecommuniceerd te hebben en organiseerde daarom een infodag over de uitbreiding.

H.Essers wil binnen een termijn van vijf jaar zijn farma-afdeling uitbreiden met 10 hectare. Een investering die de nodige heisa met zich meebracht. “Ja, er zullen bomen verdwijnen aan onze vestiging in Genk, máár er zal ook 13,7 hectare bos en 1,03 hectare grasland gecompenseerd worden”, maakt CEO Gert Bervoets duidelijk. “Bovendien komen er 400 jobs bij, wat toch een goede zaak is voor een regio die de afgelopen jaren zware klappen heeft gekregen.”

18 alternatieve locaties
Onder meer stand-upcomedian Wouter Deprez verzette zich tegen de ontbossing. Toch stelde de Vlaamse Regering het GRUP voorlopig vast waardoor het gebied omgezet werd in industriezone. “We hebben er nooit aan getwijfeld om onze plannen op te bergen”, vertelt communicatiemanager Sara Geris tijdens de infodag. “Voornamelijk omdat we geen andere keuze hadden. Een uitbreiding van onze farma-afdeling drong aan, zeker na de sterke groei van de afgelopen jaren.”

“We hadden hiervoor 18 potentiële locaties in gedachten. Eén daarvan was de oude Ford-site. Maar we kregen van de overheid te horen dat zij bij de opmaak van hun masterplan vooral keken naar maakindustrie en watergebonden bedrijven en daarnaast zou deze locatie pas in 2018 klaar voor eender welk project. Maar ook de overige plaatsen beantwoordden niet aan de juiste voorwaarden.”

Strengste kwaliteitseisen
De voornaamste reden waarom H.Essers dus op de huidige site in Genk wil blijven, heeft volgens CEO Gert Bervoerts te maken met strenge normen van de healthcare. “Een farma-afdeling in de logistiek is iets apart. Het opslagen, behandelen en transporteren van medicijnen vragen precisiewerk”, zegt hij. “Zowel de farma-industrie als de Europese regelgeving verlangen hier van ons de strengste kwaliteitseisen. Het is daarom cruciaal dat de hallen waar de goederen bewaard worden, perfect zijn afgestemd op de locatie waar de goederen aankomen en weer vertrekken”, zegt Bervoets.

Imke de Boer, QA Manager bij H.Essers zag de farma-afdeling sinds de oprichting in 2009 sterk groeien. “Eerst ging het gestaag omhoog, maar de laatste jaren zien we een felle groei. Dat heeft vooral te maken met de farma-industrie die ervoor gekozen heeft om het logistieke proces van hun product uit te besteden. Door de alsmaar strengere regels was het voor hen onmogelijk geworden om de logistiek en het transport zelf te doen.”

50 miljoen euro
H.Essers zal ongeveer 50 miljoen euro uittrekken om de huidige site verder uit te breiden. Hiervoor zullen 400 extra mensen worden aangeworven, voornamelijk in Limburg. “De doelstelling dit jaar is dezelfde als vorig jaar: we willen opnieuw 10 procent groeien”, luidt het. H.Essers heeft een totale omzet van ongeveer 480 miljoen euro en stelt 4.570 mensen tewerk verspreid over 12 landen. Met 1.300 trekkers en 2.700 trailers beschikt het bovendien over een erg uitgebreide vloot.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!