Transportmanagement.be

H.Essers investeert in logistiek centrum voor de chemie in Wilrijk

 04/09/2017  Philippe Van Dooren  News Logistics, Nieuwsbrief
H.Essers investeert in logistiek centrum voor de chemie in Wilrijk

H.Essers investeert in een forse upgrade van zijn site in Wilrijk. Begin dit jaar werden een nieuw magazijn voor licht ontvlambare producten en afvulinstallatie voor fijne chemicaliën opgeleverd. Nu wordt de site verder uitgebreid met een terminal voor tankcontainers en wordt in januari 2018 opnieuw een magazijn van 15.000 m² operationeel.

Via deze investeringen wil H.Essers aan zijn klanten in de chemiesector een ‘one stop shop’-oplossing aanbieden, doordat magazijnen, transport, douane, forwarding, afvulactiviteiten en tank terminal op één en dezelfde site in Wilrijk aanwezig zullen zijn.

Volgens de Limburgse groep biedt de upgrade onder andere een oplossing voor een probleem dat momenteel de bouwsector teistert: een schaarste aan isolatieplaten. Zoals geweten is er momenteel in Europa een tekort aan PUR- en PIR-isolatieplaten. Enkele maanden geleden zijn er belangrijke incidenten geweest bij drie grote producenten van MDI, het hoofdbestanddeel  van die platen, onder bij BASF in Ludwigshafen in Duitsland. Ze gebeurden terwijl de vraag het aanbod aan het overstijgen was.

Volgende week wordt een flow opgestart met MDI vanuit Saoedi-Arabië. Elke maand zullen 150 à 200 containers met het materiaal afgezet worden in Wilrijk. MDI dat in vaten geleverd wordt, wordt rechtstreeks opgeslagen in het magazijn. Vanaf november wordt het product vanuit de haven van Antwerpen ook aangevoerd per ISO-tankcontainer. Deze zullen op een volledig ingekuipt terminal, met een capaciteit van 100 containers, opgeslagen worden. Ze zullen eerst op de juiste temperatuur gebracht worden, zodat het product minder stroperig wordt en in vaten kan worden afgevuld.

De site van H.Essers zal dienst doen als Europees distributiecentrum van waaruit de producenten van isolatieplaten van MDI worden bevoorraad.